Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради України щодо невідкладного переліку адміністративно-територіальних одиниць Донбасу, у яких не відбудуться чергові місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня. Відповідне звернення, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, було ухвалене на останньому засіданні комісії.


Як відомо, закон про місцеві вибори визначає, що волевиявлення на окремих територіях України не проводяться у зв’язку із здійсненням Російською Федерацією тимчасової окупації та збройної агресії, а також через неможливість забезпечення дотримання стандартів проведення виборів Організацією з безпеки і співробітництва в Європі. Перелік адміністративно-територіальних одиниць, у яких не проводитимуться місцеві вибори, має визначити парламент.


Проте Постанова Верховної Ради від 17 липня 2015 року «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році», ухвалена до набрання законом чинності, зазначеного переліку не містить.


Водночас комісія зауважила, що згідно з частиною першою статті 15 закону виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів, тобто 5 вересня 2015 року. Отже, ще до початку виборчого процесу у відповідних суб’єктів виникають права та обов’язки на здійснення передбачених законом у встановлені ним строки дій щодо організації підготовки та проведення відповідних виборів та визначення обсягів коштів Державного бюджету України, необхідних для проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.


«Не визначення найближчим часом Верховною Радою переліку адміністративно-територіальних одиниць на території Донецької та Луганської областей, у яких чергові місцеві вибори 25 жовтня 2015 року не проводяться, створює ризик для належного та своєчасного здійснення передбачених законом процедур з організації підготовки та проведення місцевих виборів на відповідних територіях», — наголошують у ЦВК.


Крім того, Центрвиборчком ухвалив уже понад 20 нормативних актів, необхідних для реалізації закону про місцеві вибори. А також календарний план основних організаційних заходів із підготовки та проведення чергового волевиявлення.


Під час засідання комісія затвердила форму й текст плакатів, що роз’яснюють порядок голосування на місцевих виборах та відповідальність за порушення законодавства. Окрім того, визначено розмір грошової застави для кандидата на посаду міського голови, а також розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати обласної, районної, міської, районної у місті ради, висунутого у багатомандатному виборчому окрузі, на чергових місцевих виборах.


Водночас ЦВК затвердила обсяг видатків, необхідних для підготовки та проведення чергових місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2015 року, включаючи видатки на реалізацію першочергових заходів, у сумі 1 180 300 000 гривень. Крім того, взято до відома, що відповідно до Закону «Про Державний бюджет на 2015 рік» Центральній виборчій комісії у такій сумі виділено кошти за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».


Вл. інф.