Закупівля зерна нового врожаю може зірватися через системні порушення валютного та податкового законодавства України. Про це заявив народний депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч», член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко (на знімку).

 


«Система закупівлі, переробки та експорту зерна перебуває під загрозою через нелегальну купівлю зерна нового врожаю, що набула масового характеру. Представники галузі повідомляють, що тіньові закупівлі здійснює група невідомих осіб і компаній безпосередньо у сільгоспвиробників, а розрахунки відбуваються в готівковій формі в іноземній валюті», — цитує слова політика прес-служба партії.


Через тіньові валютні закупівлі порушується законодавство, не сплачуються податки, формується ринок нелегального зерна, створюються передумови для зловживань із поверненням податку на додану вартість та неповернення валютної виручки, наголошує політик.


«Такі операції мають сенс тільки у разі подальшого експорту нелегально закупленого зерна за підробленими документами та переведення валютної виручки в офшорні юрисдикції, тобто незаконного виведення капіталу з країни і відмивання грошей в особливо великих розмірах», — констатував І. Мірошніченко.


За його прогнозами, під загрозою можуть опинитися валютна і навіть продовольча безпека країни, оскільки зерносховища не в змозі закупити зерно, а трейдери не зможуть виконати важливі контракти, зокрема за державними зобов’язаннями.


І. Мірошніченко зазначив, що правоохоронні органи мають негайно вжити заходи для припинення незаконної діяльності на ринку зерна, встановити та покарати фізичних і юридичних осіб, причетних до таких протиправних дій.


Водночас, коментуючи ситуацію з арештом зерна трьох найбільших іноземних трейдерів, народний депутат зауважив: правоохоронні та податкові органи мають швидко і жорстко припинити роботу тіньової схеми закупівлі зернових, але не зупиняти експорт.


«Контрагенти, які ухиляються від сплати податків і приховують валютну виручку, мають відповісти перед законом. Однак водночас не повинні страждати інтереси добропорядних компаній, які не мають можливостей відстежувати і перевіряти ланцюжок постачання зернових, але нині стали заручниками ситуації», — констатував І. Мірошніченко.


Він зазначив, що іноземні компанії, чий вантаж заарештувала Державна фіскальна служба, надали всі необхідні документи і готові співпрацювати з правоохоронцями. «Потрібно знімати арешт із кораблів та відновлювати експорт. Скоро почнеться збирання пізніх зернових та основних олійних культур. Затримки у відправленні зерна кожен день коштують галузі мільйони доларів. Ситуацію потрібно вирішити негайно», — підкреслив обранець.
Нагадаємо, минулого тижня Державна фіскальна служба заарештувала зерно трьох найбільших іноземних трейдерів, що працюють в Україні: Bunge, зерно якої заарештовано в Миколаївському порту, Glencore — в Іллічівському порту та Louіs Dreyfus — на терміналі ТИС-Зерно.


Вл. інф.