І незважаючи на це, уряд Греції готовий до нових дострокових парламентських виборів. Про це заявила прес-секретар кабінету міністрів Ольга Геровасілі. За її словами, необхідність їх проведення вже цієї осені диктується тим, що уряд Алексіса Ципраса не має у своєму розпорядженні абсолютну більшість у парламенті. Вона додала, що все залежатиме від стабільності уряду.


Сам Ципрас запевнив греків, що його партія готова піти на дострокові вибори, щоб одержати новий мандат довіри від народу й повернути собі більшість у вищому законодавчому органі. Він також повідомив, що Греція вже близька до укладення нової багатомільярдної угоди з кредиторами.


Для цього Афінам довелося йти на безліч поступок. Прем’єр-міністр у понеділок уже попередив депутатів парламенту, що їх позбавлять 25-відсоткових податкових пільг, а міністрам і всім чиновникам міністерств та інших відомств уріжуть зарплати на 15 відсотків. «Політична система повинна реагувати на почуття суспільства. Цей крок, крім символічного значення, дасть і відчутний економічний результат», — запевнив Ципрас. Він додав, що Греція перебуває на заключному етапі переговорів із кредиторами й, незважаючи на всі труднощі, сподівається, що нова угода дозволить покласти край невизначеності стосовно майбутнього країни, а також поставить крапку в питанні про можливий її вихід з єврозони.


Його слова підтвердив і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який заявив, що очікує укладення угоди кредиторів із Грецією до 20 серпня. Це крайня дата виплати Афінами чергового траншу боргу Європейському центробанку у розмірі 3,2 млрд. євро.


Сторонам на переговорах залишилося знайти консенсус у питанні проведення пенсійної реформи в Греції. Афіни намагаються виторгувати для греків похилого віку і тих, хто тільки збирається на пенсію, вигідніші умови.


Грецька газета «Віма» з посиланням на свої поінформовані джерела повідомила, що підписання нового договору між кредиторами й урядом країни очікується буквально в лічені години і після цього почнеться процедура внесення цього документа в парламент для його ратифікації. Водночас на розгляд депутатів буде внесено і законопроект про економічні реформи, які Греція повинна провести до кінця 2015 року, а також належить затвердити політику уряду на наступні два роки щодо заходів економії. Видання зазначає, що голосування відбуватиметься у непростій ситуації, коли в керуючій партії СІРІЗА намітилися серйозні розбіжності стосовно нового договору з міжнародними кредиторами про надання фінансової допомоги країні.