На Полтавщині локалізували осередок, де було виявлено заражену африканською чумою свинину. Її знищили.


Надзвичайна ситуація виникла у селі Харківці Пирятинського району. На розташоване тут приватне підприємство «Лукулл», за даними ветеринарної служби області, завезли понад тисячу свиней із агрокомбінату «Калита», розташованого в сусідній Київській області. Як відомо, на згаданому комбінаті збудник африканської чуми свиней виявили раніше. Підозри на те, що у такий спосіб украй небезпечна хвороба тварин «дісталася» й підприємства неподалік Пирятина, де їх забивають, виявилися небезпідставними. Наявність інфекції підтвердили зроблені у столиці аналізи біоматеріалів. Тож рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Пирятинській РДА оголосили карантинні заходи.


Після огляду фахівцями бійні та холодильних установок ПП «Лукулл» там виявили 279 свинячих туш і субпродукти вагою 21,9 тонни, які належало спалити. На території підприємства вже почали копати велику яму. Однак проти спалювання ураженої АЧС свинини безпосередньо в селі виступили мешканці Харківців, які почали мітингувати. Тож спалювати свинину вирішили за два кілометри від населеного пункту. Викопали глибокий рів, вимостили його дровами та автошинами і почали звозити свинячі туші й субпродукти. На виконання цих робіт, за даними прес-служби Головного управління ДСНС в області, задіяли 64 працівників, у тому числі 23 рятувальників та понад двадцять одиниць техніки.


Так само належить знищити все поголів’я свиней і у домогосподарствах Харківців. Людям обіцяють грошову компенсацію, розмір якої визначають.


Водночас населення цікавить, як стало можливим завезення в село інфікованих свиней із сусідньої області після оголошення там карантинних заходів? За попередніми даними облветслужби, бізнесмени з Полтавщини спокусилися утричі меншою ціною кілограма живої ваги. Адже замість ринкової вартості 48 гривень їм запропонували придбати сировину по 16. Усі обставини сумнівної оборудки тепер з’ясовують правоохоронці.
Фахові ветеринари та санепідеміологи спостерігатимуть за ситуацією щонайменше 40 днів. При цьому керівники Полтавщини та відповідних служб наголошують: осередок збудника африканської чуми свиней локалізовано, перебіг подій повністю контрольовано. Тож підстав для паніки чи тривоги немає.


Полтавська область.