Майже по всій лінії фронту останніми днями спекотно. Російсько-терористичні війська підтягують важке озброєння до передової, не припиняючи обстріли українських позицій і населених пунктів із забороненої зброї ні вдень, ні вночі.

На Маріупольському напрямку ситуація загострилася, повідомляє штаб оборони міста. Супротивник обстрілює позиції сил АТО з важкої артилерії в районі Старогнатівки, Богданівки, Гранітного, Новотроїцького, Миколаївки, Широкиного.


І це ще один штрих «до портрета» демілітаризації цього населеного пункту. Добровольчі батальйони, які тривалий час тут дислокувалися, збудували надійні оборонні укріплення, обкопалися тут як слід. Нині їх вивели з цих позицій, замінивши на морпіхів ЗСУ. Після такої, м’яко кажучи, незрозумілої ротації обстановка на південному напрямку різко погіршилася — гібриди почали інтенсивні обстріли й атаки. Наші бійці кажуть, якщо гібриди займуть висоти над Широкиним, їх вибити звідти буде вкрай важко.


У Генштабі заявляють: на передовій по всій лінії оборони перебувають підрозділи ЗСУ, які стримують агресію супротивника.


А от Нацгвардію й батальйони МВС на передову не повернуть. Мовляв, у них інші завдання. В ідеалі — звичайно. Однак добровольці, які вже мають досвід бойових дій у зоні АТО, мотивацію й необхідне оснащення, а головне — бажання захищати батьківщину від агресії, значно корисніші на передовій, аніж армійці, призвані під час останніх хвиль часткової мобілізації... Самі бойові командири визнають: недоцільно посилати просто під вогонь супротивника необстріляне поповнення.


Тим часом у військовому відомстві стверджують: мовляв, усе під контролем. А Верховний головнокомандувач каже: армія свої позиції не здасть, а відведене озброєння (яке українська сторона, «посиленими темпами» виконуючи Мінські домовленості, відвела від лінії розмежування. — Авт.) можна повернути...


У батальйоні «Азов», який стояв біля Широкиного, заявили, що у разі необхідності готові зайняти вихідну позицію. Але якою ціною це буде зроблено? Не дай Боже повториться трагічна історія Дебальцевого, яку в нашому Генштабі свого часу назвали спланованою спецоперацією. Багато учасників тих подій так не вважають. А в загибелі своїх побратимів у тому котлі звинувачують пасивність військового керівництва. До речі, розгляди у справах Іловайська й Дебальцевого і досі не закінчилися. Очевидно, комусь це не вигідно...

 


В інтерв’ю «Новому часу» начальник Генерального штабу Віктор Муженко (на знімку) так прокоментував Іловайські події: «був вихід українських військ з оточення під певні гарантії російської сторони. А отже, сторона, яка ці гарантії давала, повинна нести відповідальність перед міжнародним військовим трибуналом». Муженко не заперечує, що ще до початку відходу ситуація змінилася й домовленості з вищим командуванням було «скасовано». Однак наполягає на тому, що «колони виходили під прикриттям, їх виводили російські військовослужбовці на своїй техніці», а отже, на його думку, винні, хто супроводжував, «вивів нас на позиції російських військ і кинув».


Можливо, нині перед відвертим напором гібридів нашим захисникам нарешті розв’яжуть руки й дозволять діяти «за ситуацією».


Сили АТО одержали дозвіл застосовувати засоби вогневого враження у разі нападу бойовиків. 


Цю інформацію підтвердив УНІАН речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. За його словами, Україна повідомила ОБСЄ і західним партнерам про порушення Мінських угод бойовиками на Донбасі і залишає за собою право адекватно протидіяти нападам...