Фактично все населення України потерпає від тієї ситуації, яка на сьогодні склалася в економіці. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова. «Ми порівнювали результати опитування з даними, отриманими 2008 року. Тоді також у країні була фінансово-економічна криза. Ставили ті самі запитання, що і тоді: наскільки люди на собі відчувають наслідки фінансово-економічної кризи. Якщо порівняти відповіді, то нині ситуація набагато гірша. Тоді 16,5% відповіли, що жодних наслідків кризи на собі не відчули. Зараз таких усього 2%», — розповіла під час презентації результатів дослідження Ірина Бекешкіна, директор фонду.

При цьому публічно висловлювати своє невдоволення на мітингах та акціях протесту готові лише 18% опитаних. 67% українців відповіли, що участі у Майданах, якщо такі відбуватимуться, не братимуть. Це — найнижчі показники готовності до протестів за період від травня 2013-го. Утім, експерти переконані: насправді протестні настрої просто приглушились літом. Зараз у людей період відпусток, багато хто харчується продуктами з городу, до того ж не треба платити за опалення. Восени ситуація зміниться, як і показник протестних настроїв. Та цього року зупинити «повстання», мовляв, допоможуть вибори.


До речі, як свідчать результати опитування, взяти участь у них планують 68% українців. Причому майже кожен четвертий із них поки що не визначився, за представника якої партії віддасть свій голос. Ще 16% респондентів узагалі не зважатимуть на партійну приналежність кандидата, а обиратимуть конкретних людей. Серед решти готових прийти на вибори 14,4% відповіли, що схильні проголосувати за представника від «Блоку Петра Порошенка», 9% — від «Самопомочі», 7,5% — від «Опозиційного блоку», 7,3% — від «Радикальної партії Олега Ляшка», 6,9% — від «Батьківщини» і 4% — від «Правого сектора».


Між тим, самі ж соціологи наголошують: результати вивчення громадської думки напередодні місцевих виборів — орієнтовні. «Якщо йдеться про місцеві вибори, які проводитимуться за ухваленим законом, то не надто велике прогностичне значення мають ці результати. Бо ми ставимо ті партії, які мають підтримку чи ж відомі у загальнонаціональному масштабі. Але на місцевих виборах велике значення матимуть місцеві партії», — нагадала Ірина Бекешкіна.