В Європейському союзі заявили, що ескалація бойових дій на Донбасі є порушенням Мінських домовленостей. Про це йдеться в заяві прес-центру Європейської служби зовнішньополітичної діяльності.


«Поновлення ескалації конфлікту, яке стало результатом атак на кілька регіонів, підконтрольних українським військовим, що відбулися 10 і 11 серпня біля Старогнатівки, порушує «дух і букву» Мінських домовленостей», — зазначено в повідомленні.

В ЄС вважають, що Мінські домовленості мають виконуватися сумлінно, починаючи з повного спостереження за припиненням вогню і реального відведення важкого озброєння. Мовляв, подальшого імпульсу необхідно додати переговорам у рамках тристоронньої контактної групи для повної реалізації Мінських домовленостей у погоджений термін до кінця цього року...


Нинішня ескалація насильства на сході України викликає тривогу й суперечить духу Мінських угод, вважає голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, пише Deutsche Welle.


За словами Дачича, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ спостерігає значне збільшення випадків порушення режиму припинення вогню в районах на схід і північ від Маріуполя. Крім того, у заяві зазначено, що спостерігачів місії у вівторок, 11 серпня, було знову обстріляно на сході України. «Безпека і свобода пересування мають вирішальне значення для виконання місією її мандата. Я ще раз рішуче засуджую будь-які інциденти чи дії, які перешкоджають роботі СММ», — заявив голова ОБСЄ.


Своєю чергою Президент України Петро Порошенко вважає, що місії ОБСЄ недостатньо на Донбасі, а необхідне введення миротворчих сил. Про це він заявив в інтерв’ю французькій газеті Lіberatіon, опублікованому 12 серпня.


Парламент уже ухвалив закон, який дозволяє залучати іноземний контингент для підтримання миру й безпеки в країні. Однак Росія блокуватиме будь-які спроби ООН прийняти рішення про направлення блакитних беретів в Україну. При цьому не виключено, що Кремль почне лобіювати просування своїх «миротворців» для наведення своїх же порядків на східних територіях України для легітимізації власної агресії. Не виключено, що ця тема буде у порядку денному чергових зустрічей у Мінську.


«Мінські угоди — це не стабілізація ситуації, а постійне здавання, поступки і прогинання під супротивника. Це навіть не жахливий кінець, а жах без кінця», — таку думку в інтерв’ю ЛігаБізнесІнформу висловив перший комбат «Азова», народний депутат України Андрій Білецький. Він вважає, що до січня 2016-го, коли вирішуватимуть долю санкцій проти РФ, Путін створюватиме соціальну катастрофу і сіятиме смуту в Україні. А потім знову розпочне наступ під виглядом визволителя. «Мінські угоди досі дозволяють йому заковтувати Україну дуже-дуже маленькими шматочками. Ось його сценарій. Путін — кадебешник, а не військовий, тому продовжуватиме таку акуратну тактику», — каже Білецький.


Тим часом напруженість у зоні бойових дій на сході нашої країни не спадає. Бойовики протягом останньої доби (дані на 12 серпня) застосовували всі види озброєння, які в них є на першій лінії, включаючи реактивну артилерію, повідомляє група «Інформаційний спротив».


«Триває ескалація конфлікту на Донбасі, викликана різкою активізацією російсько-терористичних військ під приводом «завдання попереджувальних ударів», з метою зриву міфічного «наступу українських військ» напередодні Дня Незалежності. Одразу на декількох ділянках лінії фронту, і у Донецькій, і в Луганській областях, терористи застосовують практично все озброєння, яке є на першій лінії — різні види бронетехніки й артилерії, включаючи реактивну», — написав у Фейсбуці координатор «ІС» Дмитро Тимчук.