У селищі Новотошківське на Луганщині на повний хід іде підготовка до відкриття гуманітарно-логістичного центру. Планується, що він запрацює уже в серпні.


Як розповів керівник військово-цивільної адміністрації селища Сергій Шакун, жителі населених пунктів, розташованих на території, підконтрольній НВФ, будуть самостійно приїжджати до 29-го блокпосту сил АТО, що в населеному пункті Жолобок. Після реєстрації й перевірки люди пішки або автобусом, наданим Новотошківською військово-цивільною адміністрацією, виїжджатимуть до логістичного центру. С. Шакун зазначив, що сьогодні доводиться вирішувати безліч питань, пов’язаних насамперед з безпекою людей. Уже визначене місце розташування представників батальйону «Луганськ-1», який здійснюватиме охорону й стежитиме за порядком на території. Також залучать міжнародні організації. Як говорять військові, «вони як ангели-охоронці: за їхньої присутності обстріли припиняються».


Під центр надання інформаційних і соціальних послуг використають приміщення селищного будинку культури, у якому розмістяться представники Пенсійного фонду, соціальних служб, банків, пункти обміну валют та інші структури.


Сьогодні розглядається питання про залучення малого й середнього бізнесу з окупованої території. Це дасть змогу вивозити продукти вагою до двох тонн і в такий спосіб поповнити бюджет селища за рахунок податків і зборів. Спочатку люди зможуть купувати продовольство загальною вагою не більш як 50 кг, пізніше ця норма буде переглянута в залежності від ситуації.


Луганська область.

ТИМ ЧАСОМ

Відмова від «ворожого вугілля» може призвести до великої катастрофи. Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука визнав, що повністю розірвати відносини з окупованими територіями неможливо, адже це спричинить катастрофічні наслідки для всього регіону. Зокрема, ідеться про Луганську ТЕС, розташовану в Щасті. Вона забезпечує електроенергією всю область — і окуповану, і підконтрольну українській владі. У разі відмови від «ворожого вугілля» ТЕС зупинить роботу й Луганщина порине в пітьму. Сьогодні функціонує лише одна ЛЕП, що подає електроенергію всьому регіону, і вона перебуває в жалюгідному стані.