Офіційна Варшава наполягатиме на винесенні на обговорення саміту НАТО, господарем якого польська столиця буде в 2016 році, концепції «Ньюпорт плюс», яку серед низки зовнішньополітичних ініціатив задекларував президент Анджей Дуда.


В інавгураційній промові президент наголосив, що серед головних завдань, які він окреслив на найближчий час, буде «посилення союзницьких гарантій Північноатлантичного альянсу, членом якого, на щастя, є Польща». А. Дуда збирається «ставити питання однозначно»: посилення гарантій не лише для Польщі, а й для усієї Центрально-Східної Європи. Необхідність такого кроку пояснюється «існуючою складною геополітичною ситуацією».

Такою гарантією може стати збільшення присутності сил НАТО в Польщі та країнах регіону. А. Дуда повідомив, що вже провів перші переговори з «впливовими представниками інших країн-членів альянсу та керівних органів НАТО». Ініціатива «Ньюпорт плюс», що перебуває на стадії опрацювання і узгодження, має бути готова в такі терміни, аби «однозначні конкретні гарантії присутності альянсу в країнах Центрально-Східної було надано рішенням Варшавського саміту НАТО у 2016 році».


В інтерв’ю ПАП (Польське пресове агентство) А. Дуда повідомив, що сподівається на підтримку з боку Німеччини, яка є «великим партнером Польщі», котрого «слід поважати», але, «пам’ятаючи, що хто не поважає самого себе, той програє».


Ставлення офіційного Берліна до відтепер уже офіційних пропозицій А. Дуди поки що не озвучено. Натомість у провідному виданні «Зюддойчецайтунґ» («ЗЦ») з’явилася стаття кореспондента газети в Брюсселі Даніеля Бресслера (у 2004—2008 рр. керівник офісу «ЗЦ» в Москві), в якій пропозиції польського президента піддано жорсткій критиці. Коментатор наголошує, що «ця декларація боротьби», яка прозвучала з уст А. Дуди, «лише на перший погляд спрямована проти Росії, а насправді — скерована проти власних союзників». Німецьке видання акцентує увагу на помилковості «глибокої віри польських правих» (президент Дуда — висуванець партії «Право і справедливість») сил у те, що «за допомогою дипломатичного наступу та добрих контактів з Вашингтоном можна добитися майже всього».


Якщо Варшава, де після жовтневих виборів очікується прихід націонал-консерваторів до влади, торпедуватиме ідею «Ньюпорт плюс», то може зруйнувати досягнутий з великими труднощами на Уельському саміті НАТО 2014 року так званий ньюпортівський компроміс, що базувався на врахуванні «почуття загрози з боку Росії» (небезпідставно наявне серед східноєвропейських країн-членів альянсу) і водночас зважав на «побоювання інших членів НАТО щодо розкручування нової гонки озброєнь». Порушення цього балансу інтересів, застерігає «ЗЦ», може призвести до внутрішнього конфлікту серед членів організації, що «буде на користь винятково Володимиру Путіну».


Критичний коментар «ЗЦ», який політологи вважають пробною кулею, кинутою з подачі зовнішньополітичного відомства Німеччини, не залишився непоміченим у Польщі. Реакція політиків у Варшаві показала, однак, що німецький коментатор помилився, стверджуючи, що діючий уряд Громадянської платформи, яка перебуває у гострій, додатково підсиленій передвиборною кампанією, конфронтації з ПіС, виступить з критикою ідеї А. Дуди.

Зокрема, віце-прем’єр і міністр оборони Томаш Сємоняк закликав «не дозволити німецькій газеті» грати польською політикою, назвавши публікацію нічим іншим, як «вступом до дискусії перед Варшавським самітом НАТО».

Варшава.