Учора у вірменському місті Гюмрі розпочався судовий процес у справі про дезертирство російського військовослужбовця Валерія Пермякова і викрадення ним зброї. Засідання відбувається у російському гарнізонному військовому суді.


Як повідомляв «Голос України», 12 січня Пермяков утік зі зброєю з 102-ї російської бази, розташованої у цьому вірменському місті, вліз у дім місцевих мешканців і розстріляв цілу сім’ю: 53-річного Сергія и 51-річну Асмік Аветисянів, їхніх 33-річного сина Армена, 35-річну дочку Аїду, 22-річну невістку Араксію, дворічну онучку Асмік і півторарічного малюка, за життя якого кілька днів марно боролися кращі медики країни.


Свої дії Валерій Пермяков пояснив так: не хотів служити в армії, вирішив дезертирувати. Планував втекти через вірмено-турецький кордон. Захотів пити. Вліз у будинок, розташований у 30 хвилинах ходьби від військової частини. Але там прокинувся господар. Убивця злякався і розстріляв усю сім’ю. Немовля не добив на місці, бо, за словами Пермякова, у нього заклинило «калаш», тому дитя він вирішив заколоти штик-ножем...


Такі свідчення дали підстави запідозрити в затриманого психіатричний діагноз. Проте факт, що до збройних сил Росії призивають молодих людей з діагнозом «шизофренія» (а саме на цьому наполягали рідні затриманого), було розцінено як дискредитацію російської армії. Тож про нього швидко «забули».


Значно довше Москва, посилаючись на норми конституції РФ, не видавала його правоохоронним органам Вірменії. Тоді в Гюмрі та Єревані відбулися багатотисячні акції протесту з вимогою, щоб російського військового судили саме у Вірменії. Найбільш радикально налаштовані протестувальники навіть вимагали виведення російської військової бази з території країни. Врешті Москва пристала на вимогу передати Пермякова місцевому правосуддю. Отож Пермяков постав перед Фемідою Вірменії, але поки що в гарнізонному суді. Справу про вбивство розглядатиме вірменський суд. Росія, у свою чергу, висунула звинувачення у дезертирстві і викраденні зброї.


Учора пряму трансляцію засідання суду вела вірменська служба «Радіо Свобода». Після вступної частини засідання суддя попросив пресу залишити залу.