Обласна рада відтермінувала не лише затвердження перспективного плану формування спроможних територіальних громад, а й вибори в них.


Так склалося, що Закарпаття входить до трійки регіонів України, обласні ради яких ще не затвердили перспективний план формування об’єднаних територіальних громад. На сесії, яка відбулася у травні, розгляд вирішили відкласти, аби все детально доопрацювати. Наприкінці липня провели презентацію оновленої моделі плану для депутатського корпусу та громадськості. Потім робоча група при ОДА, на яку покладено відповідальність здійснювати заходи з реалізації Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», вирішила рекомендувати обласній раді ухвалити план із урахуванням зауважень, висловлених на засіданні учасниками й депутатами... Час спливає. Лише минулого тижня стала відома дата проведення сесії обласної ради — 27 серпня, хоча раніше в кулуарах обласної ради йшлося про те, щоби провести пленарне засідання не пізніше 10 серпня.


Згідно із Законом «Про місцеві вибори», який набрав чинності, — перші місцеві вибори призначаються не пізніше, ніж за 70 днів до дня виборів (тобто, не пізніше 15 серпня 2015 року). Таким чином, нині Закарпатська обласна рада, призначивши засідання сесії на 27 серпня, фактично унеможливила перші місцеві вибори в тих громадах, які уже обговорили і провели сесії рад зі створення об’єднаної громади.


Між тим, три асоціації органів місцевого самоврядування — закарпатські регіональні відділення Асоціації міст України (керівник відділення — Тячівський міський голова Іван Ковач), Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (керує відділенням Невицький сільський голова Михайло Лаба) та обласна Асоціація розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття — ХХІ століття» (віце-президент Олег Лукша), — ще сьомого серпня спрямували до обласної ради спільне звернення з проханням призначити проведення сесії обласної ради з 27 серпня на будь-який день до 15 серпня. Тим більше, що сесія облради ще з травня не закрита.


Ужгород.

 

Цитата 

Олег Лукша (на знімку), експерт Офісу реформ у Закарпатській області, віце-президент Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття - ХХІ століття»: 

 


«Ми не бачимо вагомих причин, які б стримували скликання сесії облради. Тим більше, що ця сесія, розпочавшись у травні, не закрита саме через проблему перспективного плану. Посилання на відпустки депутатів не витримують критики в такий складний для країни час. Потрібна всього-на-всього політична воля керівництва і депутатів облради. Адже область може виявитися єдиною в Україні, де з формальних неув’язок жодна з уже об’єднаних громад не зможе провести вибори 25 жовтня нинішнього року. В сутності, це правовий колапс, бо сесії місцевих рад щодо об’єднання уже проведені, а вибори в них завчасно з формальних термінів 70 днів не будуть оголошені обласною радою».


Фото автора.