До кінця серпня на взводних і ротних опорних пунктах у зоні проведення АТО буде встановлено 500 комплектів супутникового телебачення. Кілька перших комплектів приймальної телеапаратури вже змонтовано й розгорнуто на передовій у секторах «А», «М» і «С».


— Акція з встановлення супутникових телеантен у зоні АТО є меценатським проектом і фінансується коштом одного з народних депутатів України, — розповів радник міністра інформаційної політики Олександр Бригинець. — Бійцям на Донбас привезли першу сотню комплектів апаратури, триває її монтаж і налаштування. До кожного з пакетів входить 200 телеканалів, російських у переліку немає.

 

Розраховуючи конфігурацію встановлюваної техніки під час її придбання, телевізійникам удалося забезпечити раціональну, мінімальну собівартість проекту.


— Купуючи обладнання, ми виходили з такого: якщо може працювати «тарілка» бюджетного класу, то не треба купувати дорожчу, — каже Олександр Бригинець. — Головне, щоб якнайбільше приймальних пристроїв удалося встановити у військових підрозділах.


Раніше військовослужбовці ЗСУ «ловили» на блокпостах і опорних пунктах будь-які можливі телеканали, доступні для приймання кустарними побутовими телеантенами. А такі телеприймачі могли прийняти лише російські та сепаратистські телепрограми, що мимоволі впливало на моральний стан бійців.


— Дотепер ми мали можливість дивитися в себе на опорному пункті тільки «Росію 24» і «сепарські» канали — усілякі там «Оплот ТВ», «Новоросію» та іншу гидоту, яка відверто отруює людям мізки, — зауважує військовослужбовець окремого мотопіхотного батальйону Збройних Сил України. — По всіх цих каналах, тільки-но починаються новини, про нас говорять «українські фашисти» або «карателі». Нас по-іншому не називають. Якщо й іменують зрідка «Збройними Силами України», то в негативному контексті. Звісно, сприймаємо все з гумором. Навіть злості це не спричиняє. Тільки сміх. Адже бачать люди, яка неправда ллється з російських телеекранів. Першими завжди починають обстріли сепаратисти. Але, судячи з їхніх каналів, тільки ми відкриваємо вогонь перші. Тобто брехню «рашистів» ми одразу бачимо. Тепер ми маємо можливість одержувати об’єктивну, правдиву, оперативну інформацію, яку дають насамперед наші українські «1+1», «СТБ», «5 канал».


Зважаючи на те, що супутникові антени розміщатимуться біля лінії фронту, в тому числі в зоні регулярних обстрілів, фахівці під час монтажу «тарілок» постаралися розташувати їх якнайближче до землі, а то й глибше, в укриттях. Головне, кажуть експерти, відшукати необхідну точку для приймання сигналу від супутника, а така точка може бути й у лощині. Комплекти оснащені належною електронікою, що дає змогу, навіть у разі влучення осколків у металеву частину телеприймача, оперативно замінити пошкоджену деталь чи блок.


Очікується, що протягом серпня роботи з установлення супутникових антен на передовій будуть завершені. Єдине, що дотепер ускладнює хід монтажу приймальних устроїв, — обстріли, які не припиняються з боку сепаратистів, українських позицій, у тому числі з мінометів і важких озброєнь. Через це військовим і монтажним групам доводиться постійно вичікувати, коли на позиціях встановиться затишшя.
 

 

Першим у бліндажі вмикає супутникові телеканали наймолодший у батальйоні 19-річний боєць Влад з позивним «Дрон».

 

Завантаження телевізійного обладнання для зони АТО.

Фото автора.