До кінця нинішнього року в Україні можуть скоротити майже 75 тисяч працівників бюджетної сфери. Про це повідомив народний депутат, представник профспілок у Верховній Раді Сергій Каплін. Він заявив, що у першому кварталі без роботи вже лишилися 26 тисяч бюджетників. 


«Уряд накинув зашморг на шиї бюджетників. До кінця року без роботи і засобів до існування залишиться майже 75 тисяч громадян. 26 тисяч уже на вулиці», — сказав депутат. У такий спосіб, зауважив він, уряд хоче заощадити 6,3 мільярда гривень. «Одне з економічних рішень — вивести зарплати з тіні. В Україні майже п’ять мільйонів людей не оформлені на роботі та отримують 200 мільярдів гривень в конвертах. А це податки, які можна було б пустити на те, щоб у медзакладі був необхідний лікар чи в школі — вчитель», — каже Сергій Каплін.


Народний депутат вважає: за рахунок звільнень Кабмін планує довести зарплатний фонд бюджетної сфери до 10 відсотків ВВП. Але, на переконання представника профспілок, така економія сумнівна, адже після звільнення частина цих людей звернеться до Центрів зайнятості й держава змушена буде їм виплачувати допомогу з безробіття. Ті, хто не скористаються цим правом, опиняться на межі бідності.


Сергій Каплін повідомив, що нині тривають консультації з профспілковими організаціями. У деяких регіонах уже готові вийти на мітинги. І протестні настрої лише зростатимуть, адже у планах уряду зменшити кількість шкіл на п’ять відсотків.


Вл. інф.