Від турецького курортного містечка Айвалик до грецького острова Кос — година на маленькому судні Егейським морем. Раніше воно перевозило туристів із Туреччини на один із тисяч островів Греції, щоб ті могли відчути принади відпочинку й життя на невеликому клаптику суходолу, де постійно проживають десь 35 тисяч греків. А нині цей маршрут облюбували біженці із країн Африки й Близького Сходу, Сирії та Афганістану. Прикордонно-митний термінал у порту острова вони часто беруть штурмом, щоби проникнути в країну Європейського Союзу.

 

Немиті й голодні прибульці заполонили всі центральні вулиці острова й витиснули з них туристів. Незатишно в цій юрбі почувалися і греки, які мають багаті дачі й будинки на острові. Тому мер Коса Йоргос Кірітсіс ухвалив рішення зібрати всіх біженців на місцевому стадіоні й там проводити процедуру їхньої реєстрації.


Однак майже дві тисячі незваних гостей відмовилися вирушити до імпровізованої «резервації» і вчинили опір місцевим поліцейським. Іммігранти скандували під час сутичок із поліцією: «Дайте нам документи, ми хочемо поїхати! Ми голодні й хочемо їсти!» Битки й навіть вогнегасники (у місцевих поліцейських не виявилося сльозогінного газу) не допомогли. Біженці влаштували заворушення в головному місті острова: вони закидали стражів порядку камінням і пляшками, блокували проїзні частини вулиць і навіть нападали на перехожих.


Йоргос Кірітсіс терміново попросив допомоги в Афін, і на Кос висадився додатковий десант із двох підрозділів поліцейських, щоб утихомирити оскаженілу юрбу бездомних. Мерія також направила на стадіон додаткові сили чиновників для реєстрації іммігрантів і видачі їм тимчасових документів. Але обстановка залишається напруженою, втім, як і на інших грецьких островах в Егейському та Середземному морях. Адже на них щодня висаджується від 500 до 1000 осіб. Агентство у справах біженців ООН заявило, що з початку 2015 року в Грецію прибуло майже 124 тисячі біженців. Тільки в липні на невеличкі грецькі острови висадилося близько 55 тисяч людей, які хочуть їсти й жити під дахом.


Прем’єр-міністр Греції заявив, що острівна та й материкова інфраструктури країни вже не справляється з потоками біженців і звернувся по допомогу до ЄС. Брюссель виділив Греції, а також іншим членам ЄС, які мають проблеми з іммігрантами, допомогу в розмірі 2,4 млрд. євро. Афінам перепаде десь 215 млн. Цих коштів категорично не вистачить для утримування бездомних африканців і арабів. До того ж поки тривають бюрократичні процедури з виділення фінансів, ситуація на островах загостюється. І після Коса спалаху агресивності можна чекати на інших затишних островах.