У Генеральній прокуратурі України — знову інтрига. Цього разу — довкола тестів, розроблених для конкурсного відбору кандидатів на посади в оновлених місцевих прокуратурах. Випробування, передбачене новим законом та самою ідеєю системного реформування відомства, планували провести уже 15 серпня. Утім тестування відкладається. Як надовго —однозначної відповіді керівництво ГПУ не має. Протягом двох останніх днів два заступники Генпрокурора — Юрій Севрук та Давід Сакварелідзе — озвучили різні сценарії розвитку подій.


«Тестові завдання — неякісні, процедура підготовки — з численними помилками та порушеннями чинного законодавства. Тому саме випробування прокурорів на профпридатність має бути перенесено для виправлення всіх допущених прорахунків. На все про все відповідальним за проведення тестування виділяється час до 25 серпня. За два тижні після цього у встановленому законодавством України порядку буде проведено саме тестування». Це перший сценарій розвитку подій, озвучений під час брифінгу у столиці в. о. Генпрокурора країни Юрієм Севруком.


За словами пана Севрука, під час спеціального службового розслідування було виявлено низку суттєвих недоліків. «По-перше, так і не було встановлено авторів, які готували ці тести, і яку кваліфікацію вони мають. Генпрокуратура не має жодних договірних відносин з виконавцями тестових завдань та не володіє авторськими правами на них. Крім того, на час службової перевірки були відсутні договірні відносини з забезпечення програмного забезпечення тестування. Уже під час перевірки почали з’являтися документи, що тестування проводитиметься із залученням наявного програмного забезпечення. Тести на сайті постійно змінюються. Як результат — порушується одна із вимог проведення випробувань, а саме норма: за два тижні до проведення тестування тексти завдань мають бути затверджені наказом Генпрокурора і висвітлені на сайті. Порушення цього положення не дало провести тести у той момент, коли вони були передбачені», — пояснив Ю. Севрук.


За результатами службового розслідування було дано доручення відповідальному за реформування відомства Давіду Сакварелідзе — невідкладно вжити заходів до усунення порушень, не пізніше 15 серпня надати тестові завдання до Національної академії прокуратури України, і не пізніше 25 серпня надати їх для затвердженню Генпрокурору.


«Такі заяви та дії — спроба загальмувати чи ж взагалі нівелювати довгоочікуване реформування відомства. Попри це, тестування буде проведено до кінця серпня. І уже до середини грудня буде завершено перший етап реформування — у нас будуть нові місцеві прокурори, їх заступники і рядові працівники відомства». Так розвиватимуться події, на думку Давіда Сакварелідзе. «Головний реформатор прокуратури» зізнається: подібний опір — цілком очікуваний і зрозумілий. «Коли я брався за реформування прокуратури, прекрасно розумів, що керівникам, які обіймали свої посади і думали, що там довічно, буде незвично складати тести, передбачені сучасними вимогами демократичної держави. Адже це процес, коли ніщо, крім власної кваліфікації, не може гарантувати успіх їх проходження. Саме можливість впливати на результати тестування є основними мотивами зацікавлених груп у будь-який спосіб призупинити цей процес. А потім замінити його старою доброю видимістю конкурсу і перетворити все це на імітацію реформ. Ми цього не допустимо», — сказав Д. Сакварелідзе. Усі закиди щодо недотримання законодавства чи ж низької якості тестів — він відкидає. Хоча і зізнається, що певні недопрацювання все-таки є: досі не визначено членів конкурсних комісій, які забезпечують процес проведення тестування. Зробити це має Генеральний прокурор України. До слова, підтримку реформі прокуратури надає ЄС. «У рамках проекту «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», що фінансується ЄС, буде надано необхідні кошти і допомогу фахівців для проведення всеукраїнського конкурсу з конкурентного найму голів і заступників голів місцевих прокуратур», — нагадали у Представництві Європейського Союзу в Україні. Тим часом, у Посольстві США в Україні відзначили: тести для потенційних прокурорів відповідають міжнародним стандартам, повідомляє УНІАН. На прохання українського уряду Сполучені Штати та інші міжнародні донори надали фінансування Організації з економічного співробітництва і розвитку для розробки таких тестів. Експерти Організації обрали Харківський інститут прикладних гуманітарних досліджень як автора для змісту іспиту.

Його проект ще у квітні був переданий для оцінки і пропозицій Національній академії прокуратури України. Пропозиції академії були враховані у кінцевій редакції тестів.