Оголосити мораторій на внесення будь-яких змін до Конституції в умовах, коли триває агресія Російської Федерації і в країні існує викликаний нею воєнний стан. Цього від Президента та Верховної Ради вимагають відомі громадські, політичні діячі та правники. Відповідне звернення вони оприлюднили під час прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі.


Так, за словами доктора юридичних наук, судді Міжнародного кримінального трибуналу Володимира Василенка, Україна послідовно виконує свої зобов’язання, передбачені Мінськими домовленостями. Він нагадав, що парламент ухвалив закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. «Цей закон почне діяти тоді, коли російська сторона виконає свої зобов’язання за Мінськими угодами — виведе свої війська з нашої території, припинить вогонь, сприятиме повному контролю України над всією лінією державного україно-російського кордону», — зауважив він. Водночас додавши, що російська сторона не поспішає виконувати взяті зобов’язання.


За таких умов, сказав В. Василенко, Україна має оголосити мораторій на внесення змін до Конституції. «Така постановка питання повинна спонукати наших західних партнерів зайняти більш жорстку позицію щодо Росії, яка не виконує своїх Мінських зобов’язань. Зміна Основного Закону у нинішніх умовах може зашкодити національній безпеці», — переконаний він. І хоча воєнний стан не оголошений офіційно, він має не лише фактичне підтвердження, а й юридичне, вважає суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.


«Майже 70 нормативних актів: закони, постанови, укази Президента та нормативні акти інших органів державної влади вказують на юридичні основи наявності в країні воєнного стану», — заявив він. Тож змінювати Основний Закон за таких умов — неможливо.


Колишній політв’язень, Герой України Степан Хмара припустив, що через зміни до Конституції може бути легалізовано бойовиків, підтримуваних Росією на окупованих територіях. «Це стане джерелом дестабілізації та поступового руйнування української держави, знекровлення її в економічному, політичному, психологічному плані. Тому для нас стратегічне завдання — зламати цей план Путіна, не дати змінити Конституцію за жодних обставин»,— сказав він.


Звернення, в якому наголошується на неприпустимості закріплення в Основному Законі норми, що передбачає особливості місцевого самоврядування для окремих районів Донецької та Луганської областей, підтримали Дмитро Павличко, Ігор Юхновський, Мирослав Попович, В’ячеслав Брюховецький, Степан Хмара, Левко Лук’яненко, Віктор Шишкін, Микола Козюбра та інші.


Вл. інф.