Прем’єр-міністр Туреччини і лідер Партії справедливості й розвитку (ПСР) Ахмет Давутоглу не зміг домовитися з Республіканською народною партією (РНП) про створення коаліційного уряду. Для входження до коаліції республіканці висунули низку вимог до ПСР, серед яких була й передача двох міністерських крісел у новому кабінеті міністрів партії Кемаля Киличдароглу. І не якихось другорядних, а посад міністрів закордонних справ і освіти.

Давутоглу після консультацій із президентом Реджепом Ердоганом відкинув ці вимоги республіканців. Якщо до кінця наступного тижня Партія справедливості й розвитку не зможе вмовити лідерів ще двох політичних сил — Партії національного руху й прокурдської Демократичної партії народів, що ввійшли до парламенту, створити коаліційний уряд, то, згідно з конституцією, у країні буде оголошено дострокові парламентські вибори.


На думку турецьких оглядачів, це призведе до політичної нестабільності в країні, оскільки вона вступила в активну боротьбу проти бойовиків Робочої партії Курдистану й терористів «Ісламської держави».


Нагадаємо, що на парламентських виборах, які відбулися у Туреччині 7 червня, правляча Партії справедливості й розвитку набрала 40,9% голосів виборців, Республіканська народна партія — 25%, Партія національного руху — 16,3%, Демократична партія народів — 13,1%. Через те, що ПСР втратила абсолютну більшість, у країні виникли нездоланні труднощі у формуванні нового уряду.