Учора парламент Греції більшістю голосів проголосував за третій пакет міжнародної фінансової допомоги від кредиторів. Перед голосуванням прем’єр-міністр Алексіс Ципрас закликав депутатів схвалити угоду з кредиторами і в такий спосіб «гарантувати стабільність державі та можливість продовження боротьби за виживання».


Понад 40 депутатів від ліворадикальної партії СІРІЗА, включаючи екс-міністра фінансів Янніса Варуфакіса та інших високопосадовців, проголосували проти трирічної угоди з ЄС, МВФ і ЄЦБ. Раніше Алексіс Ципрас попередив розкольників, що їхня поведінкова лінія змусить його оголосити про проведення дострокових парламентських виборів.


Нагадаємо: в четвер комісія з фінансів парламенту Греції схвалила проект угоди з кредиторами про третій пакет донорської допомоги країні. Потім цей документ було винесено на обговорення депутатів. Воно почалося пізно ввечері й тривало майже до ранку під акомпанемент протестувальників під будівлею парламенту. На мітингу, організованому профспілкою держслужбовців, її лідери пояснили народу, що «третій меморандум із кредиторами про фінансову допомогу боляче вдарить по приватному й державному секторах економіки, безробітних, дрібних підприємцях і пенсіонерах». Профспілка «Всегрецького бойового фронту» закликала людей не розходитися і дати гідну відповідь тим, хто прагне втягнути країну в нову фінансову залежність та вакханалію.


Гострі дебати в парламенті тривали майже до ранку, і голосування стосовно документа було відкладено на пізнішій час п’ятниці. Деякі депутати від керуючої партії СІРІЗА заявили, що парламент має прислухатися до думки протестувальників, і відкрито висловилися проти схвалення нового рятувального плану.


Але всі проєвропейськи налаштовані опозиційні партії дали ясно зрозуміти, що підтримають нову угоду з міжнародними кредиторами. Своє рішення вони аргументували тим, що в другому кварталі цього року ВВП країни зріс на 0,8% порівняно з першими трьома місяцями, хоча всі економісти передвіщали його зниження на 0,5%. А це означає, що економіка країни почала підніматися на ноги, і нова фінансова допомога дасть змогу Греції швидше впоратися із кризою. У підсумку — третій пакет міжнародної фінансової допомоги від кредиторів схвалено.