Недалеке майбутнє значною мірою залежить від того, які будуть результати волевиявлення

 

«Ці місцеві вибори могли б стати кампанією, коли старі правила проведення виборчих перегонів підуть у небуття». Така думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала під час прес-конференції в УНІАН. Він зазначив, що політичним силам необхідно, зокрема, зайнятися питанням явки виборців. «Одна з технологій, яку варто застосувати, пов’язана з підвищенням явки на виборах. Це може мати досить неприємний результат для чинних політичних сил, які нині вважаються фаворитами й фактично писали для себе цей виборчий закон. І навпаки, може бути приємним сюрпризом для тих політичних сил, які, можливо, сумніваються, чи варто їм брати участь у виборчій кампанії», — сказав експерт.


Водночас В. Бала відзначив, вибори в п’ятьох містах будуть знаковими з огляду на те, як далі розвиватиметься ситуація в країні — Київ, Львів, Одеса, Харків і Дніпропетровськ. Він зазначив також, що місцеві вибори стануть великим іспитом для громадян, тому що «потрібно взяти на себе відповідальність і розуміти, що недалеке майбутнє залежить значною мірою від того, які будуть результати волевиявлення».
Крім того, директор АМС вважає, що кампанія проводитиметься в досить твердій формі й після виборів деякі політичні сили можуть «зійти з арени». Він також висловив думку, що за результатами голосування жоден із градоначальників у великих містах не матиме своєї більшості в місцевих радах.


У свою чергу заступник директора АМС Олексій Голобуцький вважає, що ці вибори «з самого початку — суцільний обман». «Обман полягає в тому, що це ніякі не відкриті списки. Ці вибори відбуватимуться в основному по так званій прихованій мажоритарці із преференціями. А це антипод відкритих списків», — сказав він. За його словами, нині навіть не всі учасники кампанії розуміють суть нового виборчого закону. «Найчастіше інтереси депутата не відповідають інтересам політичної сили: партії все одно, хто пройде, а кандидатові хочеться стати обранцем. Результат рахується за кількістю голосів: ти можеш бути першим у цьому технічному окрузі, але в тебе одного голосу не вистачатиме, і якийсь кандидат із твоєї ж партії, який посів на своєму окрузі 3-4-те місце, стане депутатом. Нерозуміння цієї ситуації часто заганяє в людей глухий кут: як проводити кампанію?» — сказав експерт. Він зазначив, що «розробляються технології, де, щоб виграти конкретному кандидатові в технічному окрузі, необхідно зробити так, щоб його ж колеги по його ж партії не набрали більше нього». «Тоді в нього є шанси перемогти. Це нова технологія, новий підхід до виборів, який змушує більше боротися не зі своїми політичними конкурентами, а зі своїми однопартійцями», — констатував О. Голобуцький.