Про це вчора заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов під час відвідування Київського бронетанкового заводу.


«Ми не змогли переконати наших стратегічних партнерів щодо розблокування військово-технічної співпраці. Сьогодні в Україну заблоковано поставки летальної зброї та сучасних військових технологій. Саме тому в нас є тільки один вихід із цієї ситуації — цілком опиратися на власні сили, на власний потенціал», — пояснив секретар Радбезу, передає УНІАН.

 

Олександр Турчинов був присутній під час випробовування штатної зброї БТР-3Е. Ця машина — вітчизняного виробництва, крім двигунів, які закуповуємо у «Мерседеса» і «Дойц». Секретар РНБО зазначив: нашому ВПК вдалося повністю відмовитися від російських комплектуючих для бронетехніки. Про це раніше рапортував Укроборонпром. Сьогодні Київський бронетанковий здатен виготовляти щомісяця двадцять одиниць БТР-3Е, але в планах підприємства — довести цей показник до тридцяти нових машин.


На думку військових експертів, бронетанковою технікою власного виробництва Україна могла б забезпечити потреби своїх Збройних Сил за сприятливих розкладів держзамовлення і фінансування за рік-півтора. Але в умовах воєнних дій армія збільшилася вдвічі, і її потреби відповідно також. До того ж не варто забувати, що військова техніка «гине» у боях, і найчастіше не підлягає «госпіталізації». Для того, щоб поставити на потік і випустити нові зразки озброєнь, потрібен час...


Великі надії покладаємо на Державну програму розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року.


Міжвідомча комісія з питань ОПК розробила її проект. Найближчим часом документ має бути представлено Кабміну.


***


Коментуючи загострення ситуації в зоні бойових дій на сході нашої країни, секретар Радбезу вважає, що «фактично Росія готується зірвати Мінські домовленості й готує досить серйозний наступ».


За його словами, українські силовики відпрацьовують не тільки оборону, а й контрнаступальні дії на випадок масштабної атаки з боку російських військ. І якщо це станеться, «ми діятимемо відповідно до тих викликів, які постануть перед країною», зазначив Турчинов, заявивши, що за такого розвитку подій у країні таки введуть воєнний стан і проведуть могутнішу мобілізацію всього потенціалу, який є...


У РНБО не виключають провокацій з боку РФ на День незалежності України 24 серпня й запевняють — усе готово для їх відбиття. Раніше Олександр Турчинов уже оприлюднив інформацію про те, що спецслужби Росії мають намір влаштувати на тимчасово окупованій території Донбасу криваві провокації з великою кількістю жертв, щоб згодом обвинуватити Київ у зриві Мінських угод.

 

Механік-водій Сергій Сушецький під час випробування техніки.

 

Секретар РНБОУ Олександр Турчинов та його перший заступник Михайло Коваль.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.