Сьогодні у Великих Сорочинцях, що поблизу Миргорода на Полтавщині, врочисто відкривають знаменитий ярмарок. Триватиме він майже весь тиждень — до недільної обідньої пори. Організатори всесвітньо відомого торжища сподіваються, що воно, як зазвичай, буде урожайним на яскраві враження та позитивні емоції. Щоб їх нічого не затьмарило, заходи безпеки будуть посиленими. За умов, коли навіть на Полтавщині «гуляє» зброя та вибухівка, привезені з зони АТО, такі заходи, вочевидь, не зайві.


А от закиди стосовно надмірного подорожчання місць для торгівлі організатори Сорочинського ярмарку не приймають. «Так, цьогоріч ми підвищили вартість торгових місць десь відсотків на 25, — каже керівник проекту «Сорочинський ярмарок» Світлана Свищева. — Порівняно з іншими помітними вітчизняними виставками та ярмарками ціна одного квадратного метра торгової площі у нас найменша».

Переважно ярмаркувальники цінують те, що можна побачити, почути і відчути на Жабокрицькому майдані: національний колорит «прив’язаного» до гоголівських місць дійства та особливу ауру воістину народного свята.

Його культурна програма задовольнить найвибагливіших гурманів. Понад півтори сотні переважно аматорських пісенно-танцювальних колективів зі всієї України, у тому числі й із Донеччини та Луганщини, даруватимуть свої таланти і тепло сердець усім присутнім.


Виступатимуть вони на п’яти сценічних майданчиках і просто серед велелюддя. Будуть тут і всесвітньо відомі гоголівські герої, і їхні незмінні супутники-воли, і змагання гумористів, і кіно від Хіврі, й «іменні» свята галушок, меду, вареників та іншої смакоти, і щоденне віншування іменинників... Усі принади й розваги важко навіть перелічити. Водночас фірмовою родзинкою господарі, як і раніше, вважають майстер-класи від народних умільців.

Цього разу їхній своєрідний парад налічуватиме понад півсотні древніх і новітніх ремесел! До традиційних додається навіть така екзотика, як плетіння... з газет. Власне, у містечку майстрів свої вміння та кулінарні здібності можуть показати всі охочі.

 


Полтавська область.

 


На знімку: на Жабокрицькому майдані можна заграти на сопілці, сидячи на справжньому возі.


Фото з архіву автора.