Судячи з активних дій противника практично по всій лінії фронту, гібриди вочевидь готують «подарунки» до Дня незалежності України. Особливий їхній інтерес викликає південний напрямок. У ніч на понеділок агресор обстріляв з важкої артилерії передмістя Маріуполя. Є жертви серед мирного населення. Як заявив учора речник АП з питань АТО Андрій Лисенко, ватажки бандформувань погрожують перейти в наступ під Маріуполем і Донецьком.

Водночас, за даними РНБО, кількість російських військових на кордоні з Україною збільшилася до 50 тисяч, а на нашій території нині їх майже дев’ять тисяч. Крім того, за оцінками РНБО, на окупованих територіях розміщено 33400 бойовиків так званих незаконних збройних формувань, підтримуваних Росією, близько 400 основних бойових танків і майже 2000 бронетранспортерів, які, за повідомленнями, перебувають у повній бойовій готовності.


Тим часом на 20 серпня Росія анонсувала відправлення на Донбас чергового свого «гуманітарного конвою». А такі посилки від Кремля завжди закінчуються ще більшим загостренням ситуації в зоні бойових дій. Кінець літа 2015-го на сході нашої країни, очевидно, спокійним не буде. Так спекотно й небезпечно тут було в цей самий час торік. Але країна святкувала чергову річницю Незалежності, і правду про Дебальцеве та Іловайську трагедію, унаслідок якої загинули сотні українських бійців, дізналася набагато пізніше. І то, напевно, не всю...


Минулого тижня наш Генштаб оприлюднив документ «Аналіз ведення АТО й наслідків вторгнення РФ в Україну в серпні-вересні 2014 року». Його підготували разом із Центральним науково-дослідним інститутом ЗСУ, як сказано, «для того, щоб дати відповідь на справедливий запит українського народу — правдиву інформацію про перемоги й поразки України в серпні-вересні 2014 року, а також про їх передумови й наслідки», — повідомляє прес-служба Міноборони.


Нагадаємо, в наслідках Іловайського котла учасники подій обвинувачували, насамперед, вище військово-політичне керівництво, яке допустило загибель наших добровольців і військовослужбовців. Події тих днів спричинили неабиякий резонанс у суспільстві. Але відтоді так ніхто не поніс ніякої відповідальності.


І тільки зараз соціуму оголосили вердикт цього розслідування: винувата РФ. У звіті зазначається: у ніч на 25 серпня 2014 року Росія ввела на територію України вісім батальйонних тактичних груп збройних сил РФ загальною чисельністю понад 4 тисячі осіб. Кількісна перевага перейшла до противника...


Як і зараз, торік напередодні Дня незалежності обстановка на сході була вкрай напружена. Усі говорили про вторгнення, що готується. Однак, як пояснили під час презентації доповіді, тільки 25-го цю інформацію підтвердили кілька різних джерел. Але було вже пізно.


«У результаті потужного вогневого впливу з боку противника на добровольчі підрозділи під Іловайськом, на тактичному рівні було ухвалене рішення про виведення українських підрозділів раніше запланованого строку під гарантії російських військових — 29 серпня 2015 року. ЗС РФ порушили досягнуті домовленості й фактично вчинили розстріл українських підрозділів, які виходили встановленими коридорами», — так пояснили в Генштабі великі жертви Іловайської трагедії.


У свою чергу військова прокуратура вважає: Іловайська трагедія не сталася б, якби не вторгнення ЗС РФ на територію України. Як заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, посилаючись на результати комплексної експертизи, підрозділи регулярної російської армії «діяли на окремому від незаконних збройних формувань напрямку для запобігання взаємної поразки і введення в оману командування Збройних Сил України». На жаль, їм це вдалося...


Ціна такої «омани» занадто велика. Тільки за офіційним даними, втрати особового складу українських Збройних Сил, Національної гвардії, МВС під Іловайськом становили 366 загиблих, 429 поранених. 128 потрапили в полон, 158 досі вважаються зниклими безвісти.


Аналізуючи торішні серпневі події, порівнюючи розповіді бійців, які вийшли з Іловайського котла, з офіційними коментарями Генштабу та інших держструктур, мимоволі замислюєшся: чи знаємо ми всю правду про сьогоднішню ситуацію, щоб не повторювати трагічних помилок літа-2014?