Задля цього уряд компенсує громадянам частину коштів на заміну котлів та утеплення осель

 

До початку опалювального сезону будуть призначені 4,5 мільйона субсидій. «Практично кожен третій українець отримає допомогу», — наголосив Арсеній Яценюк під час програми «10 хвилин з Прем’єр-міністром». Водночас він нагадав, що минулого року субсидію отримували 450 тисяч українських родин.

Прем’єр підкреслив, що уряд максимально спростив оформлення документів на отримання субсидії. Не потрібно бігати по довідки та вказувати власний дохід, немає жодних штрафів і іншої відповідальності за неправильно заповнені папери. «Всі бюрократичні перепони зняті. Українські родини безпосередньо з державного бюджету отримують компенсацію за рахунки на газ, електроенергію, воду і житлово-комунальні послуги в цілому», — наголосив Арсеній Яценюк.


Він повідомив, що до першого вересня будуть повторно розіслані бланки заяв, декларацій і роз’яснювальний лист від уряду. «У бюджеті є гроші для кожної родини, яка потребує допомоги держави в компенсації за високі енерготарифи», — зауважив прем’єр.


За його словами, в Україні необхідно провести енергетичну модернізацію. Задля цього уряд компенсує громадянам частину коштів на заміну котлів та утеплення осель.


З цього приводу було ухвалено декілька рішень. По-перше, у разі заміни котла громадяни можуть отримати в Ощадбанку або в Укргазбанку кредит, і держава компенсує їм 20% від вартості такого котла. По-друге, українці зможуть отримати компенсацію від держави на утеплення будинку у розмірі 30%. Ще один варіант кредиту уряд передбачив для багатоквартирних будинків. «Ви збираєте всіх мешканців вашого багатоквартирного будинку, створюєте ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку). Приймаєте рішення щодо утеплення всього будинку. Йдете до Ощадбанку чи до Укргазбанку, і держава компенсує вам 40%», — повідомив Арсеній Яценюк.


У разі, якщо рішення замінити котел чи утеплити власний будинок або квартиру приймуть особи, яким призначені субсидії, вони отримують компенсацію 70 %. «Тобто, та людина, якій призначена субсидія, може звернутися до банку і отримати 70 % компенсації від держави на придбання чи то котла, чи матеріалів для утеплення власної квартири чи будинку», — пояснив глава уряду.


Щодо процентних ставок на кредити, то, за словами прем’єра, уряд у цьому питанні пішов на співпрацю з органами місцевого самоврядування. Вже п’ять областей і 12 міст, зокрема Львів, підписали програми і відшкодовують процентну ставку для тих громадян, які отримали компенсацію від держави на придбання котла чи на модернізацію свого житла.

 

Дослівно

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Система опалення побудована ще в радянські часи, це ж стосується і будинків. Це старі пострадянські проекти. Для того щоб ми споживали менше газу і менше енергії, перш за все необхідно провести енергетичну модернізацію».


Вл. інф.