Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на своєму офіційному сайті розмістила проект постанови Кабінету Міністрів України «Про ринкове формування тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам». Нею передбачається перехід вже з 1 вересня до ринкового формування роздрібних тарифів на електроенергію.


На мою думку, перехід на ринкове формування тарифів на електроенергію відлякає від Рівненщини потенційних інвесторів. Тому я звернувся з листом до Кабміну, в якому прошу переглянути проект постанови, згідно з якою непобутові споживачі мали б платити за електроенергію за роздрібними тарифами залежно від території.


Ця постанова передбачає, що розрахункові роздрібні тарифи на електроенергію по областях будуть відрізнятися через різні рівні тарифів на передачу і постачання, а також через витрати на утримання розподільчих мереж. На Рівненщині роздрібні тарифи постійно перевищують єдині, за якими розраховуються непобутові споживачі області. Зокрема, за 2014 рік в середньому таке перевищення становило вісім відсотків.


Перехід до ринкового формування роздрібних тарифів на електроенергію для непобутових споживачів з відмовою від концепції єдиних роздрібних тарифів призведе до зростання цінового навантаження для непобутових (юридичних) споживачів Рівненської області.


Потенційні інвестори будуть більше зацікавлені в розміщенні та розвитку свого бізнесу в тих областях, де розрахункові роздрібні тарифи будуть нижчими, порівняно з єдиними тарифами по Україні. А відтак регіони з менш розвинутою промисловістю, зокрема, Рівненська область, ризикують стати ще більш економічно депресивними.

 


Михайло КИРИЛЛОВ, голова Рівненської обласної ради.