На місцеві вибори виходять 78 об’єднаних громад. Після волевиявлення вони отримають нові органи місцевого самоврядування, які набудуть нових повноважень. Про це на прес-конференції розповів Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.


Як повідомляє прес-служба Віце-прем`єр-міністра, зокрема, Хмельницькою обласною радою утворено 23 об’єднані територіальні громади, Дніпропетровською — 10, Полтавською — 10, Чернівецькою — 10, Житомирською — 8, Одеською — 7, Волинською — 5, Київською — 2, Кіровоградською — 2, Івано-Франківською — 1. У Закарпатській та Тернопільській областях робота над перспективними планами поки продовжується.


Геннадій Зубко повідомив також, що 22 області вже прийняли рішення про схвалення перспективних планів формування територій громад. Кабінетом Міністрів уже затверджено п’ять перспективних планів — Дніпропетровської, Житомирської, Луганської, Херсонської, Чернігівської областей.


За його словами, перспективні плани ще восьми областей — Волинської, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Рівненської, Хмельницької, Черкаської — схвалені урядовим комітетом.


«Вже прийнято понад 1600 рішень про надання згоди на об’єднання в межах 360 об’єднаних територіальних громад», — зазначив урядовець.


«Нині ми очікуємо від Верховної Ради відповідальної позиції стосовно внесення змін до Конституції у частині децентралізації влади. Парламентарії повинні усвідомити свою безпосередню відповідальність за долю не лише цієї реформи, а й за подальший європейський розвиток нашої країни», — наголосив Віце-прем’єр-міністр.


Він також додав, що об’єднані громади користуватимуться всіма перевагами, передбаченими змінами до Бюджетного кодексу, законодавства про передачу повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції на місця.


За словами урядовця, Державний фонд регіонального розвитку, який цього року передбачає 3 млрд. грн. із державного бюджету на регіональні інфраструктурні проекти, в наступному буде орієнтований на роботу виключно з об’єднаними територіальними громадами. Державний фонд енергоефективності, який буде створено, також орієнтуватиметься в основному на них. «Об’єднаним громадам передадуть право розпоряджатись землею, що стане додатковим ресурсом для підвищення ефективності їх функціонування», — зауважив Г. Зубко.