Світлана Грабова (Звенигородка, Черкаська обл.):


1. Вже майже чотири місяці як створено Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Чому не чути про розкриття корупційних злочинів українськими високопосадовцями?


2. Чи можуть до НАБУ звертатися пересічні громадяни?


Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник:

 


1. Основна робота бюро протягом перших місяців полягала у затвердженні структури та наборі професійної команди працівників під час відкритого і прозорого конкурсу. Нині до штату вже зараховано 15 працівників. Ще по трьох кандидатах триває спеціальна перевірка. По сімом посадам оголошено повторний конкурс. Наша мета — вже з жовтня цього року розпочати повноцінний процес розслідування і до кінця року направити перші справи до суду. Але можливі ризики в роботі НАБУ, а саме — гальмування процесу створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, до повноважень якої належить надання дозволу на початок розслідування детективами Національного антикорупційного бюро та рішення про передачу розслідуваної справи до суду. Я порушую цю проблему недарма, адже кандидатури до складу конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не подані. Відповідно, затягується час початку конкурсу.


2. Закон «Про Національне антикорупційне бюро України» написаний так, що ми можемо розглядати практично всі звернення, навіть анонімні. Поки що немає достатньої довіри до НАБУ. Не всі готові відкрито до нас звертатися, тому в законі передбачені такі форми звернення, які на першому етапі забезпечать конфіденційність заявника, відповідно, дадуть можливість спрацювати і провести операцію. На анонімні звернення, в яких вказана конкретна інформація щодо конкретного чиновника, буде відповідне реагування. Заяви можна подавати раніше ніж буде оголошено про початок роботи бюро.

 

Підготував Сергій МЕЛЬНИК.