Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв та голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін під час брифінгу розкритикували перерозподіл обов’язків у Генеральній прокуратурі. Відповідне її нововведення передбачає, що процесуальний нагляд за розслідуванням всіх справ ТОП-корупціонерів передається заступнику Генпрокурора Олегу Заліско.

 


«Такий перерозподіл обов’язків наочно демонструє, що Віктор Шокін робить все можливе для збереження існуючої корупційної системи в Генеральній прокуратурі. Саме тому я закликаю всіх народних депутатів поставити підпис за відставку Генпрокурора», — наголосив Є. Соболєв.


Попередньо експерти вже висловлювали побоювання стосовно реформування прокуратури, яке може бути використане для перерозподілу обов’язків та сфери відповідальності заступників Генпрокурора. Як повідомляла раніше прес-служба ГПУ: «Відтепер весь комплекс питань щодо запобігання та протидії корупції, розслідування злочинів, скоєних службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в державі, покладено на заступника Генпрокурора Віталія Каська». Але, за словами В. Шабуніна, в повідомленні не вказано, що процесуальний нагляд за цими розслідуваннями здійснюватиме Олег Заліско, який «злив» справи по екс-посадовцях режиму Януковича. Експерт зазначив, що саме процесуальний керівник, а не слідчий, котрий веде справу, приймає рішення стосовно всіх кроків слідства: починаючи від дозволу на виїмку та обробку документів і закінчуючи арештом особи. 


Тим часом

У прес-службі ГПУ повідомили, що розподіл обов’язків між керівництвом Генпрокуратури дійсно був. Але документа не бачили, тому відмовилися прокоментувати заяву голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна про те, що процесуальний нагляд за розслідуваннями справ (скоєних службовими особами, які займають особливе відповідальне становище в державі) здійснюватиме заступник Генпрокурора Олег Заліско.