У «Самопомочі» підтримують звернення науковців та конституціоналістів до Президента України щодо запровадження мораторію на зміни до Основного Закону в умовах воєнного стану. Про це повідомив народний депутат, член Конституційної комісії Руслан Сидорович.


«Ми бачимо, що ключові зміни намагаються протиснути під зовнішнім впливом. Натомість громадської дискусії, діалогу з суспільством немає. А без належного обговорення в умовах військової агресії приймати такі зміни є нехтуванням волею українського народу, якому належить виключне право визначати та змінювати конституційний лад України», — констатує депутат.


На його переконання, це особливо стосується положень про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей та посилення владної вертикалі Президента замість обіцяної децентралізації.


«Ми від початку обрання в парламент закликали наших колег і главу держави почати широку суспільну дискусію щодо змін до Конституції. Натомість проект готується кулуарно, у робочих групах обговорюється один текст змін, потім вноситься інший, підготовлений міфічним «секретаріатом». Так не має відбуватися, особливо в умовах, коли країну намагаються шантажувати загостренням збройної агресії», — наголосив Р. Сидорович.


Тому «Самопоміч» висловлює подяку науковцям та інтелігенції за єдність їхніх позицій і пропонує перейняти практику, коли зміни до Основного Закону готуються кількома скликаннями парламенту, з широким і якісним обговоренням пропонованих змін у суспільстві.


Вл. інф.