На сесії облради прийнято рішення про створення десяти об’єднаних територіальних громад і призначення там перших виборів депутатів і голів місцевих рад.

Така ухвала стала історичною. Адже йдеться про піонерів адміністративно-територіального реформування у регіоні. Оскільки за кожне нове об’єднання депутати голосували окремо в алфавітному порядку, то справді першою (із випередженням інших бодай на лічені хвилини) «народилася» Білоцерківська сільська об’єднана територіальна громада Великобагачанського району. Крім неї, утворено ще дві міських (Глобинська та Пирятинська), одна селищна (Шишацька) і шість сільських (Недогарківська, Омельницька, Піщанська, Покровсько-Багачанська, Пришибська, Червонознам’янська) об’єднаних громад. Кожна з них згуртувала довкола себе від двох до десяти місцевих рад.


До того ж на сесію облради виносилися проекти рішень стосовно 11 громад. Однак створення ще однієї — Семенівської селищної — депутати не підтримали. Каменем спотикання стало письмове звернення за підписом 40 мешканців села Вереміївка Семенівського району, котрі стверджували, нібито таке «об’єднавче» рішення суперечитиме справжній волі їхньої громади. Згадане звернення на сесії облради зачитав депутат від цього округу. При цьому його колеги та представники районної влади нагадували про те, що в одній лише Вереміївці живе майже тисяча мешканців, а загалом в об’єднаній громаді налічуватиметься понад вісім тисяч осіб.


Їхні повноважні представники неодноразово підтверджували свою згоду на об’єднання, підготували для цього всі необхідні документи. То чи може абсолютна меншість гальмувати реформаторські прагнення більшості? Тим паче за умов, коли згадане «вето» депутатів облради унеможливило не тільки формальне визнання цієї об’єднаної громади, а й вибори в ній уже на новій основі у жовтні цього року та відповідні фінансово-бюджетні преференції у найближчому майбутньому... За таких обставин голова ОДА Валерій Головко схильний бачити у такому демарші частини депутатів облради передвиборні маневри вчорашніх «регіоналів», які залишаються політичними опонентами нинішньої влади.


Водночас і посадовці ОДА, й експерти обласного офісу реформ визнають, що не всі новоутворені об’єднані громади відповідають критеріям, визначеним у затвердженій Кабінетом Міністрів методиці такого об’єднання. Частина з них іще не пройшла «сита» перевірок Кабміну. Тож, на думку експертів, задля того, щоб «нагорі», у столиці, їх визнали справді спроможними (а значить, придатними для прямих бюджетних стосунків із неабиякими додатковими фінансовими вливаннями) деяким громадам- «піонерам» реформування таки доведеться змінювати конфігурацію. Та головне те, що вони вже зробили перший крок до реальних змін. А значить, не запізнилися...


На згаданій позачерговій сесії облрада внесла також зміни до перспективного плану формування територій громад Полтавщини.


Полтава.