Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відреагував на заклик інтелігенції та конституціоналістів щодо запровадження мораторію на конституційні зміни в умовах воєнного стану. Свою точку зору він виклав у Фейсбуці.

«Друзі, низка представників інтелігенції та експертного середовища оприлюднили звернення щодо конституційної реформи, зокрема до Верховної Ради України. Як глава парламенту та громадянин я уважно прочитав текст звернення. Хочу подякувати підписантам, більшість з яких своїм життям продемонстрували справжній патріотизм та громадянську гідність — ви зробили реальний внесок у набуття Україною незалежності й становленні її як «суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави». Саме ці слова зі статті 1 Конституції визначають нашу спільну мету у боротьбі за майбутнє української держави, в опорі зовнішній агресії та протистоянні внутрішнім викликам.


Ворог прийшов на нашу землю не тільки для того, щоб загарбати частину української території, його мета — не допустити розвитку України як успішної європейської держави. Саме зупинка процесу системних перетворень буде поразкою країни. Тому я переконаний, що ми не маємо жодного права, як би не було важко, зупиняти реформи, від яких залежить майбутнє країни.


Децентралізація і реформа місцевого самоврядування на засадах Європейської Хартії місцевого самоврядування є однією з тих реформ, без яких європейська Україна ніколи не відбудеться. Усі тоталітарні режими не випадково прагнули знищити місцеве самоврядування, або принаймні обмежити його розвиток. Вони будь-якими засобами прагнули обмежити громадську активність, перетворити суспільство у контрольовану та керовану масу, ізольованих один від одного індивідів.


Тоталітарна модель організації суспільного життя, яка була закладена радянським режимом, — це свого роду «матриця». Минають роки, а «матриця» живе — в наших головах, в наших страхах, в наших звичках, в елементах суспільної організації, яка нас оточує понині. І ця «матриця», допоки вона не зламана, знову і знову відроджує сама себе — у вигляді нових пострадянських режимів. Знищення радянської «матриці» ніколи не відбудеться, поки між державою і громадянином не повстане запобіжник — повноцінне місцеве самоврядування. Саме у цьому і полягає ключова роль реформи місцевого самоврядування.


У лютому 2014 року, після Революції Гідності, уряд проголосив як один зі своїх пріоритетів проведення повноцінної децентралізації влади, я погодився увійти до складу Кабінету Міністрів України саме з метою проведення цієї реформи, необхідність якої як міський голова Вінниці разом із багатьма своїми колегами, представниками місцевого самоврядування, я марно обстоював багато років до цього.


Не допустити реформу місцевого самоврядування, яка необхідна мільйонам наших громадян на усій території України, спекулюючи на темі Донбасу — це і є та пастка, в яку нас хочуть загнати, шантажуючи новим витком агресії на сході України, але ж ми з вами люди розумні і цього не допустимо.


Ваша стурбованість заслуговує на увагу і я готовий до змістовної дискусії. Вірю в успішний результат цього діалогу як і в те, що децентралізація є ключем до успішного європейського майбутнього нашої країни.


Слава Україні!», — написав Голова Верховної Ради.