«Конституція —це власність народу, а не політиків. Політики можуть вносити до неї зміни лише у двох випадках — якщо вони хочуть зробити державу сильнішою, або зробити більш захищеними права та свободи людей», — наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд у зверненні, поширеному прес-службою партії «Самопоміч».


Вона наголосила також, що влада не має права змінювати Конституцію, якщо люди не знають і не розуміють пропонованих змін, і якщо ці зміни вносяться під тиском держави-агресора, яка за їх рахунок прагне завоювати Україну юридично, зсередини.


«Росія розпочала війну з Україною саме для того, щоб змусити нас змінити нашу Конституцію. Росія прагне особливого порядку місцевого самоврядування на окупованих територіях, щоб амністувати бойовиків, і у такий спосіб завоювати нас зсередини», — наголосила народний депутат.


Водночас заступник глави парламенту зазначила, що такі зміни не можна приймати, тому що їх ухвалення означатиме визнання того, що в Україні йде громадянська війна, а не збройна агресія ззовні.


«Росія змусила наших закордонних партнерів погодитися з такими змінами, які вигідні всім, окрім самих українців. А Президент скористався таким тиском, аби змінами до Конституції посилити свою владу. У тексті пропонованих змін щодо децентралізації немає збільшення повноважень громад, натомість є норми, які роблять їх більш залежними від Президента», — зауважила О. Сироїд.


Крім того, вона підкреслила, що у проекті немає положень щодо заміни корумпованих суддів, що означає, що правосуддя в країні й надалі чинитимуть ті, хто втратив довіру людей.