На Херсонщині вперше відбулися вибори до місцевих меджлісів — виконавчих органів Курултаю кримськотатарського народу. В інтерв’ю кореспонденту «Голосу України» голова ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв наголосив, що електоральний процес тривав у повній відповідності до норм європейського виборчого права, принципами максимальної відкритості та змагальності.


«На дев’яти виборчих дільницях по регіону явка виборців дуже різнилася. Найвищою вона була у Генічеську — 68 відсотків, у Херсоні — 59 відсотків, у Новотроїцькому — 54 відсотки. За 51 місце членів меджлісів змагалися 79 кандидатів, — наголосив у бліцінтерв’ю «Голосу України» Заїр-бей Смедляєв. — Особливо хочу подякувати місцевим органам влади та місцевого самоврядування Херсонщини: вони всіляко сприяли організації виборчого процесу — допомагали з приміщеннями для роботи виборчкомів та урнами для голосування, забезпечували охорону громадського порядку. Не в останню чергу завдяки цьому під час виборів вдалося уникнути провокацій та безладів. Жодних серйозних порушень, що вплинули б на волевиявлення громадян, також не сталося. Натомість у Криму провести вибори до меджлісу з відомих причин неможливо, тому доведеться продовжити повноваження діючих його членів».


У східних традиціях життя громад мають координувати чоловіки. Але у випадку з виборами членів меджлісів      з-поміж кандидатів вистачало й представниць слабкої статі. Так, у Херсоні з восьми кандидатів п’ять були саме успішними, самодостатніми жінками. І двоє з них пройшли у члени меджлісу.


Очільник культурного центру «Куреш» Ібрагім Сулейманов, також обраний до меджлісу, переконаний, що новий для регіону виконавчий орган сприятиме координації зусиль громадських організацій кримськотатарського народу у налагодженні життя біженців з окупованого Криму, розвитку культурних традицій, діалогу з місцевою владою та іншими етнічними громадами. «Під місцевий меджліс у Херсоні уже є приміщення — орендований офіс на вулиці Кулика», — підсумував Ібрагім Сулейманов.


Херсонська область.