Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив серйозну стурбованість з приводу ескалації насильства на сході України. Він заявив, що обізнаний і про напади на співробітників ОБСЄ. «Порушення режиму припинення вогню й загибель людей неприйнятні», — йдеться у заяві, поширеній прес-секретарем глави ООН. Генсек ООН закликав усі сторони забезпечити необмежений доступ людей до вкрай необхідної гуманітарної допомоги, а також свободу пересування для цивільного населення країни.

Військове загострення на Донбасі, зокрема, обстріл Маріуполя, викликало реакцію і в ЄС. «Ми рішуче засуджуємо ескалацію і закликаємо всі сторони дотримуватися режиму припинення вогню», — заявила в Брюсселі прес-секретар верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні Кетрін Рей.


Водночас США поклали відповідальність за криваві події на Росію й сепаратистів. Представник Держдепу Джон Кірбі, зокрема, зазначив: «Ми вкрай схвильовані різким зростанням кількості спільних атак російських і сепаратистських сил через лінію припинення вогню на сході». За словами Кірбі, спостерігачі ОБСЄ підтверджують, що останнім часом більшість атак здійснюється саме такими об’єднаними силами Росії та бойовиків, повідомляє «Інтерфакс».