Вояж Володимира Путіна й Дмитра Медведєва до українського Криму спричинив різку реакцію офіційного Києва. Президент України Петро Порошенко заявив, що приїзд Путіна до Криму без погодження з українською владою — це виклик для цивілізованого світу й продовження сценарію нагнітання ситуації, який реалізують російські військові та їхні найманці на Донбасі. На думку глави української держави, «такі поїздки означають подальшу мілітаризацію окупованого півострова, а також призводять до ще більшої його ізоляції».

Українське МЗС направило Кремлю ноту протесту, у якій вимагає «пояснити причини демонстративної неповаги вищими посадовцями РФ чинного законодавства України й норм міжнародного права й припинити практику таких візитів».


У минулі роки в Криму відпочивали 6—7 мільйонів людей, а в нинішньому — лише два мільйони. Крим бідує, протверезіння пройшло. Російським шовінізмом і духовними скріпами (на кшталт «кримнаш») ситий не будеш.

Крим став не просто головним болем, похміллям кремлівських авантюристів, а й найвитратнішим, найдотаційнішим регіоном. Російська газета «Ведомости» констатує, що річні видатки федерального бюджету на утримання Криму становлять 90 мільярдів рублів на рік. Так само регіону потрібні 100 мільярдів рублів на розвиток. Зважаючи на те, що вчора російський «головний банк» заявив, що не стане підтримувати курс рубля (сьогодні один американський долар коштує в Москві 66 рублів), а ціна на нафту на світових ринках продовжує падати, Крим стане для Путіна «валізою без ручки». Коротше, «халява для Росії закінчилася!», золотого дощу нафтових і газових «зелених» найближчим часом не передбачається.


Пам’ятаєте рядки сталінського поета-лауреата Сергія Михалкова: «А из нашего окна площадь Красная видна, а из вашего окошка только улица немножко». Отож. Путін був би не підполковником КДБ, якби не виголосив у Криму гучних політичних заяв, у тому числі й щодо України. Схоже, що путінське вікно в Кремлі зафарбоване так само, як і вікна в туалеті на вокзалі провінційного російського міста Мурома Владимирської області. Як казала Ангела Меркель: «Путін живе у віртуальній реальності». Ця реальність російської влади сформульована в нещодавній статті спікера Держдуми Наришкіна, опублікованій у «Российской газете». «Провокації», «війна», «конфлікт», «ядерні бомбардування», «бомби», «смертоносна й варварська зброя», «спалені заживо десятки людей», «збройні сутички», «прослушки», «шантаж», «колонізатори». Стаття буквально нашпигована тезами, що змушують вірити: завтра — війна.


Путін продовжує вважати, що «Україна й Росія — братні народи». Ось так і сказав у Криму. І його дуже турбує той факт, що в українському уряді працюють іноземці. Назвав «принизливим для народу України практику зовнішнього керування, фактично запровадженого Києвом».


На предмет роз’яснення політики й стратегії «путінської дружби», що її він продекларував у Криму, згадуються виправдання сина, який убив батьків і просить його звільнити із в’язниці, бо він сирота». Пси війни з Росії, під керівництвом Генштабу на чолі з верховним головнокомандувачем Путіним і міністром оборони Шойгу щодня посилають в Україну «добровольців» і «відпускників». Війна на сході України тільки на їхній совісті! По українських мирних містах і селах на Донбасі стріляють російські найманці з новітніх важких озброєнь, убивають цивільних людей, руйнують промислову інфраструктуру, дороги, електростанції. Це і є путінська «дружба народів». Путін увійде в політичну історію як варвар, який зробив українців і росіян ворогами, примусив росіян стріляти в українців.


Неможливо не відгукнуться на путінські слова про те, що він вважає «принизливою практику зовнішнього керування Україною». По-перше, українцям теж не подобається, що в Росії немає президентських і парламентських виборів, перші особи кремлівської путінської команди постійно лякають світ ядерною війною, губернаторів призначають, а не обирають, політичних опозиціонерів саджають до в’язниць. Але це проблеми Росії. Ну а те, що іноземці працюють в уряді України... Правду кажучи, не іноземці, а громадяни України. Путін забув (або не знав): міністри фінансів Росії в XІX столітті Канкрін, Брок, Рейтерн, Грейг, Бунге — ці видатні німецькі інтелектуали й створили російську фінансову систему, якою і понині користуються путінські міністри. Ну а натуралізовані спортсмени із США та Кореї виграли для Росії Сочинську олімпіаду.


І ще... Вчора президент Росії Володимир Путін «надіслав телеграму королю Таїланду зі співчуттями у зв’язку з вибухом, що стався напередодні в центрі Банкока, повідомляється на сайті Кремля. Путін «рішуче засудив цей цинічний злочин, що не має жодних виправдань, і висловив підтримку зусиллям влади Таїланду, спрямованим на боротьбу з терористичною загрозою».


За даними ООН, 6500 людей стали жертвами війни на Донбасі, 16000 осіб було поранено. Як казав великий польський філософ-пересмішник Станіслав Лєц: «Цинізм сягнув дна, а звідти постукали».

Москва.