«Голос України» вже повідомляв про конфлікт у Запоріжжі на «канонічному» підґрунті. Обласна влада в особі Департаменту культури, туризму, національностей і релігій Запорізької ОДА попросила представників усіх релігійних конфесій провести спільне богослужіння під час недавнього захоронення 57 невідомих бійців, що вкрай не сподобалось архієпископу Запорізькому і Мелітопольському Луці (УПЦ МП).


На днях оприлюднили його лист спостерігачеві спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Лукасу Вальтеру. У ньому йдеться про «очевидне небажання представників влади слідувати Основному Закону Держави», про «примус (порушення Конституції України) до здійснення т. з. «спільної молитви», канонічний регламент якої відсутній, що тягне за собою порушення законів Церкви».


Цікаво, що в Україні щонайменше останніх 10—12 років спільні богослужіння представників різних конфесій стали вже традиційними. А що вже й казати про спільну молитву за Україну Папи Римського Франциска та Вселенського патріарха Варфоломія наприкінці листопада минулого року.