В Українському домі відбулося зібрання Спілки жінок України, на якому стартувала програма «Миротворення в Україні: роль жінок». Серія семінарів-діалогів триватиме до середини березня 2016 року. Програму підтримали уряд Великої Британії та канадська неурядова організація NGO «Stabіlіzatіon Support Servіses».

 


Голова Спілки жінок України Леокадія Герасименко зауважила, що вони сподіваються налагодити діалог між активістками жіночого руху, волонтерками та просто небайдужими з різних регіонів України, створити майданчик, де можна буде висловити надії, побоювання, ділитися баченням примирення в державі. Програму реалізовуватимуть у дусі не дуже відомої в Україні Резолюції ООН про жінок, мир та безпеку. 15 років тому Рада Безпеки ООН прийняла історичний документ, який визнає жінок активними учасниками запобігання та розв’язання конфліктів. Ця резолюція про те, що необхідно створювати можливості для лідерства жінок у сфері миру та безпеки.
Леокадія Герасименко розповіла, що діалоги відбудуться у 18 областях України, і можливо, їх почують українці, які перебувають під окупацією. Хоча активісток спілки з окупованих територій не запрошували, щоб не наражати їх на небезпеку.

 


Представник міністерства з питань міжнародного розвитку уряду Великої Британії Франческа Стідсон (на знімку) зазначила, що підтримка постраждалих у зоні конфлікту — одне з важливих завдань британського уряду. У Британії діють програми для допомоги постраждалим від конфлікту. Також країна бере активну участь і в таких самих програмах ООН. Пані Стідсон зауважила, що від конфліктів страждають насамперед жінки, і саме вони грають найважливішу роль у миротворенні. «Ми пишаємося тим, що можемо підтримати цю програму миротворення в Україні», — наголосила вона.


Координатор волонтерського проекту «Поранені СОС» Наталія Сербин розповіла, що в Івано-Франківській області немає військового госпіталю, тому волонтери взяли на себе роботу з комунікації, поєднання поранених та спонсорів, які можуть допомогти. В розумінні Наталії, коли чоловіки на фронті, роль жінки в суспільстві змінюється. В тяжкий час для країни, вони стають будівничими миру: «Ми несемо нині тяжкий хрест української жінки. Ми всі — на сході й на заході».


У Кодексі поваги програми «Миротворення в Україні: роль жінок» серед інших правил є і такі: «В усіх нас є спільні радості й печалі, й наш спільний дім — Україна. Ми з повагою ставимося до всіх, хто прагне досягти миру в ненасильницький спосіб. Ми поза релігійними та політичними упередженнями. Мир в Україні наша спільна мета».

Фото автора.