Колишній президент Румунії Траян Бесеску знову заговорив про свою ідею об’єднання з Молдовою. Виступаючи на конференції партії «Народний рух», він заявив, що «єдиним для Молдови шансом на інтеграцію до Європейського Союзу» є об’єднання із Румунією. Бесеску додав, що «зараз дуже підходящий момент для підготовки референдуму з цього питання у двох країнах».


За його словами, об’єднання дозволить Румунії посилити свої позиції у НАТО та ЄС, а Молдову позбавить труднощів перехідного періоду, який, судячи «по подіях в Україні, не закінчиться ніколи». Басеску зазначив, що Молдові Брюссель не дає жодних гарантій, що через якийсь час вона стане членом ЄС.


Румунські ЗМІ повідомляють, що це не перше висловлювання екс-президента про необхідність об’єднання двох незалежних держав. Тиждень тому на зустрічі зі слухачами літнього університету Ізвору Мурешулуй Траян Бесеску заявив, що «приєднання Молдови до Румунії має відбутися не залежно від ціни, яку треба бути заплатити за це румунській державі і її громадянам». Це була його відповідь на слова прем’єр-міністра Молдови Валеріу Стрельця про те, що об’єднання двох країн «навіть не обговорюється», оскільки «це обійдеться Румунії надто дорого».


«Румунії потрібна Молдова. Що більша держава, то вона важливіша й вагоміша. Проблема не в грошах, а в майбутньому. Приєднання Молдови може стати основою для нашого майбутнього», — запевнив молодих людей колишній президент. На його думку, влада країни повинна розпочати переговори з Кишиневом про це й прийняти державну політику стосовно майбутнього об’єднання, яке диктується і загальною ситуацією в регіоні, й національними інтересами Румунії.


«Об’єднання двох сусідніх країн — це не примха румунських політиків, а необхідний захід, що його підтримують чимало європейських політиків. Тому влада Румунії уже зараз має готувати ґрунт для нього — заохочувати активне використання румунської мови в сусідній країні, запрошувати на навчання до ВНЗ Румунії молодь із Молдови, зберігати кількість стипендій для неї і не ускладнювати процедуру отримання громадянства», — виклав свою точку зору аудиторії Троян Бесеску.


Він особливо наголосив, що обидві країни зацікавлені в об’єднанні рівною мірою, і воно допомогло би їм.


Але, за неофіційним даними, які повідомляють румунські ЗМІ з посиланням на соціологічні опитування, ідею об’єднання в самій Румунії підтримують майже 68 відсотків населення, а в Молдові у неї поки що менше прихильників — лише 10—15 відсотків.