Довгоочікуване суспільне мовлення, запущене на базі Першого національного телеканала у квітні цього року, не виконує своєї мети і завдань. Так вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко.


Маючи досить непогане державне фінансування, «суспільне телебачення» не є суспільним за змістом і абсолютно програє у рейтинговості іншим телекомпаніям, зауважує він.


Так, Микола Томенко, як повідомляє його прес-служба, звернув увагу, що згідно з рейтингом українських телеканалів, який традиційно створює компанія Nіelsen на замовлення Індустріального телевізійного комітету (ІТК), станом на другу половину липня 2015 року «UA: Перший» посідає аж 20 місце!


«Тобто всі, хто міг обігнати «суспільне телебачення», це вже зробили. Виникає питання: а за що ми платимо понад 700 мільйонів бюджетних гривень на рік?! Створюється парадоксальна ситуація: телебачення, яке є першим за бюджетними витратами, виявляється двадцятим за рейтингами», — наголошує народний депутат.


«Окремо хочу звернути увагу на реформу обласних телерадіокомпаній. На моє переконання, ОДТРК повинні стати самостійними громадськими регіональними мовниками — суспільними за формою та українськими за змістом. Громадськими — оскільки ми зобов’язані дати можливість місцевим громадам мати своє телебачення і радіо, що неупереджено і цікаво розповідатимуть про життя громади. Саме українськість має бути основною в наповненні національного теле- і радіомовлення», — зауважує М. Томенко.

 

ЦИТАТА

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола ТОМЕНКО:


«Протягом останнього періоду ми боремося з ворожим інформаційним впливом. А треба вже будувати свій, український, світ».