Рішення про створення восьми об’єднаних територіальних громад прийнято на позачерговій сесії Житомирської обласної ради, яка відбулася минулої п’ятниці. Перед цим, наприкінці травня, депутати затвердили перспективний план такої роботи. 

Було запропоновано створити в області 59 об’єднаних громад. План пройшов експертизу в Києві. Там не з усім погодилися. Зі списку викреслили ті пропозиції, що не узгоджуються з Методикою формування спроможних територіальних громад, затвердженою Кабінетом Міністрів у квітні цього року. Тому запропоновано внести зміни. А на формування 37 об’єднаних громад області дано згоду. Вісім із них звернулися з поданнями, щоб облрада призначила в них місцеві вибори вже на нових засадах. Тобто, якщо все піде за планом, у восьми об’єднаних громадах 25 жовтня будуть обрані депутати та голови рад цих нових утворень.


Одна з громад, за створення яких проголосували на сесії, територіально повністю збігається з нинішнім Народицьким районом, який став малолюдним після аварії на ЧАЕС. У райцентрі та в ряді сіл, які формально належать до зони обов’язкового відселення, продовжують жити люди. Центри чотирьох створених територіальних громад — села. Про інтерес до розгляду питання децентралізації на сесії облради свідчить те, що в її роботі взяли участь народні депутати України Павло Дзюблик, Вадим Кривенко, Юрій Павленко, Борислав Розенблат.


Житомирська область.