План призову громадян на військову службу під час шостої хвилі часткової мобілізації виконано на понад 60 відсотків. При цьому 8,5% майбутніх військовослужбовців до лав армії записались добровольцями. Про це учора під час брифінгу у столиці заявив Олександр Правдивець, заступник начальника мобілізаційного відділу мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ.


Було й таке, що громадяни просто ухилялися від призову . Хтось не відчиняв двері, хтось змінював місця проживання без інформування військових комісаріатів, хтось звільнявся з роботи. «Кількість громадян, які після оповіщення не прибували до військових комісаріатів, становила 50—55%. Як наслідок, виявлено 26,8 тисячі осіб, що ухиляються від мобілізації», — заявив Олександр Правдивець.


Із тих, кому все-таки вдавалося вручити повістки, більш ніж кожен другий виявлявся непридатним до проходження військової служби. У ході шостої хвилі мобілізації медкомісії «забракували» 61% потенційних військовослужбовців.


Найкращі показники виконання мобілізаційного плану продемонстрували Вінницька, Дніпропетровська, Хмельницька, Волинська та Житомирська області. Їм вдалося призвати 80—100% від необхідної кількості. Гірші від усіх показники (до 40%) у Сумської, Закарпатської, Одеської та Івано-Франківської областях.


Нинішні мобілізовані мають змінити на позиціях військових, призваних під час третьої хвилі. Попри те, що необхідних 100 % не набрано, у Генштабі демобілізацію обіцяють провести вчасно і у повному обсязі. По-перше, можуть бути переміщені військовослужбовці, які проходять службу не в зоні проведення АТО. По-друге, нині Генштабом, принаймні судячи з заяв, провадиться активна кампанія по переведенню готових та здатних захищати країну бійців на контракти.


А от коментувати ймовірність оголошення чергових хвиль мобілізації Олександр Правдивець відмовився. Раніше, нагадаємо, заступник міністра оборони Петро Мехед таку можливість не виключав. Пояснивши, що сценарії розвитку подій напряму залежать від ситуації на фронті. Та все-таки запевнив: головний акцент робиться на тому, аби якомога більше нинішніх бійців продовжили свій «військовий стаж», але вже на контрактних умовах з державою. Саме такий розвиток подій, між іншим, підтримує і більшість експертів. Мовляв, примусова мобілізація із агресивними діями військкомів — відловом призовників на вулицях, розшуком за місцем роботи — вочевидь, показала свою безперспективність. 


І зараз, на другому році війни потрібно акцент робити на вмотивованих, а головне — професійних військових. Звичайно, якщо наша мета — перемогти.