Незабаром в Україні запрацює Національне агентство з питань розшуку та розпорядження активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Відповідний законопроект учора презентували голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, заступник Генпрокурора Віталій Касько та виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.


За словами Д. Каленюк, «агентство не замінить правоохоронні органи, але допоможе їм вчасно виявляти злочинні активи і зніме зі слідчих тягар управління арештованим майном».


Передбачається, що нове агентство, яке створюватиметься за французькою моделлю, буде максимально компактним та незалежним. У ньому працюватиме не більше 100 осіб, з урахуванням територіальних підрозділів.
«Агентство буде підзвітним перед Верховною Радою та підконтрольним перед урядом. Воно покликане вирішити проблему проведення професійної та своєчасної оцінки різних видів активів, збереження їх вартості, управління на етапі досудового і судового слідства, й після рішення про конфіскацію. Понад те, агентство може забезпечити і реалізацію таких активів за ринковою ціною», — розповіла Наталія Севостьянова.


Ми сподіваємося, додала урядовець, що агентство буде самоокупним і допоможе збільшити надходження до державного бюджету в результаті повернення активів.


За її словами, жодна гілка влади не матиме впливу на керівника нової установи. Крім того, законодавчо будуть закріплені умови праці, «щоб люди, які працюватимуть з мільярдами, отримували достойну зарплату і не мали спокуси неправильно розпорядитися коштами». Закон передбачає також незалежний фаховий і громадський контроль за діяльністю агентства.


У свою чергу Ганна Гопко нагадала, що необхідність створення агентства із повернення активів «є одним із основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС та вимог МВФ».
Заступник Генпрокурора Віталій Касько пояснив, що створення агентства дасть змогу «арештовувати активи на ранніх етапах слідства та управляти ними до конфіскації».


Крім того, за його словами, правоохоронці зможуть арештовувати майно, записане на родичів корупціонерів, чого сьогодні зробити неможливо.


«Нині в Україні можна арештувати майно лише підозрюваного або обвинуваченого... А можна буде арештовувати та конфісковувати майно третіх і підставних осіб: «Лексуси», оформлені на тещу, або гроші, які кіберзлочинці крадуть із приватних рахунків і перераховують на власні», — пояснив В. Касько.


Вл. інф.