18 серпня — пам’ятний для батьківщини Дніпрогесу день. 74 роки тому почалася оборона міста від гітлерівців. На меморіалі біля Палацу культури Запорізького трансформаторного заводу (ЗТР) відбулися скорботні заходи.


Нагадаємо, що в ті серпневі дні 1941 року ситуація була просто катастрофічною: після «Уманського котла», в якому загинули чи були взяті в полон одразу дві радянські армії — 6-та і 12-та, фронт оголився. Танки німецького генерала Клейста рухалися на схід, лише зупиняючись на заправки, харчування та перепочинок. 18 серпня на світанку в бій вступили зенітники 3-ї батареї 16-го зенітно-артилерійського полку (в районі нинішнього ЗТР). Зі 105 — у більшості своїй невідомих бійців, котрі й не усвідомлювали, який подвиг здійснили, уціліли лише 27. Тих десяти годин бою вистачило, щоб підготувати вибух греблі...


А 3-6 вересня контратакою військ під командуванням генерала Харитонова (із місцевих призовників та «відступальців» була сформована нова 12-та армія) відбили Хортицю. Що дозволило активніше евакуювати і продукцію, і підприємства міста. Бо до того німецька артилерія з Хортиці не давала й голови підняти на залізничних станціях.


А починалося усе 18 серпня 41-го, з першими пострілами зеніток по танках...


Запоріжжя.