Курортний бум на Чорноморському та Азовському узбережжі Херсонщини чомусь дуже мало позначається на рівні бюджетних доходів. За даними облдержадміністрації, цьогоріч в області побувало 2,5 млн. відпочивальників — на півмільйона більше, ніж за весь сезон минулого року. Але при цьому суми курортного збору якщо виросли, то дуже незначно. У прес-службі ГУ ДФС Херсонщини повідомляють: з початку 2015-го до місцевих скарбничок власники готелів та оздоровниць перерахували 258 тисяч гривень (215,1 тис. у 2014 році). При цьому у ажіотажному для курортів липні обсяг курортного збору становив 136,6 тисячі гривень — на 35,7 тисячі більше, ніж протягом липня минулого року.


Причина такої колосальної різниці у великій кількості курортників та мізерності податкових відрахувань проста: переважна більшість гостей віддає перевагу відпочинку у приватних міні-готелях. Вони існують «під прикриттям» статусу звичайних житлових будинків і часом не сплачують не те що туристичного збору, а взагалі жодних податків.


До того ж щороку на узбережжі тишком-нишком з’являються нові «підпільні» готелі, записані на підставних осіб, фактичними власниками яких є ті ж діючі або відставні держслужбовці, судді, правоохоронці або члени їх родин.


Херсонська область.