Після схвалення країнами єврозони програми надання нової фінансової допомоги Греція одразу приступила до реформ, погоджених із кредиторами та затверджених парламентом.


Розмір мінімальної пенсії в країні зменшили з 486 до 392,7 євро. Таку само суму одержуватимуть і ті греки, які вже вийшли з 1 січня 2015 року й далі виходитимуть на пенсію за віком, протягом наступних п’ятнадцяти років.


Уряд Греції також ухвалив рішення щодо приватизації 14 невеликих аеропортів на островах Родос, Крит, Кос, Лесбос, Кефалонія, Самоз та і інших, що популярні серед туристів, а також у мільйонних Салоніках. Греція отримуватиме від грецько-німецького консорціуму Fraport-slentel Ltd за користування аеропортами 1,23 мільярда євро. Саме до них щорічно прилітають мільйони людей з-за кордону на відпочинок.   


Спад напруги в банківській сфері дав змогу Афінам ослабити контроль над фінансовими операціями своїх громадян. Згідно з розпорядженням міністра фінансів, тепер за кордон греки можуть переказувати 500 євро на місяць.

Студентам, які навчаються за кордоном, турботливі й багаті батьки з вівторка можуть надсилати 8000 євро на місяць замість 5000, як це було в період гострої фінансової кризи. Про те, що біля банків і банкоматів зникли черги з нервових і стомлених сонцем людей, годі й говорити. Для греків життя повертається у звичне розмірене й спокійне русло.


Зміна ситуації в Греції не пройшла повз увагу й міжнародного рейтингового агентства Fіtch, яке підвищило довгостроковий рейтинг країни на один щабель — із «CC» до «ССС». Аналітики Fіtch вважають, що «угода, досягнута між Грецією і європейськими інститутами щодо третьої програми допомоги, понизила ймовірність дефолту країни за приватними борговими зобов’язаннями». Але «ризики того, що програма завершиться невдачею, залишаються високими», — наголошують вони. «Потрібний ще час для відновлення довіри між Грецією і її кредиторами», — заявили в Fіtch.