Агресивна поведінка Росії змусила країни Європи та США переглянути програму навчання військовослужбовців. З 20 серпня по 13 вересня в Болгарії пройдуть найбільші в Європі після закінчення Другої світової війни багатонаціональні повітрянодесантні навчання «Swіft Response-2015», повідомило міністерство оборони РБ.

У навчаннях беруть участь підрозділи десантників і сил, що підтримують їх, із Болгарії, Великої Британії, Німеччини, Голландії, Греції, Іспанії, Італії, Польщі, Португалії, Румунії і США. Вони відбуватимуться на узбережжі Чорного моря, в районі міста Балчик і села Тенево.


Як інформує Міністерство оборони РБ, мета навчань «Swіft Response-2015» — інтеграція сил швидкого реагування членів НАТО для ефективної відповіді в разі змін середовища безпеки на всій території Альянсу.


Командування навчаннями відбере найвправніші підрозділи для створення сил надшвидкого реагування НАТО — Very Hіgh Readіness Joіnt Task Force (VJTF) — на можливу військову агресію в різних куточках континенту. Десантники, які ввійдуть до VJTF, повинні прибувати в заданий район розгортання на території Альянсу протягом 48 годин.


Це своєрідна відповідь російським агресорам, які стверджують, що Київ, Берлін і Прагу та інші столиці Європи вони можуть захопити за кілька днів та що танкам візи не потрібні. А також попередження, що нова агресія російських загарбників на території України, як це сталося торік біля Іловайська, не залишиться без реакції міжнародних сил оборони.