19 серпня православні та греко-католики святкують Преображення Господнє або Яблучний Cпас. Цього дня печуть пироги з яблуками, освячують у церкві фрукти та овочі.


Загалом усі обряди цього свята і ще двох інших Спасів були присвячені богам Спасам, які мають язичницьке коріння. Яблучний Спас ще називають «першими осенінами», тобто зустріччю осені. На цей день також припадає професійне свято бджолярів. В Україні воно має неабияке значення, адже наша країна є одним з найбільших виробників цілющого солодкого продукту у Європі. А цього разу, як заявляють у аграрному відомстві, Україна стала ще й лідером за експортом меду.


У цьому році за січень-червень експортовано 13,4 тисячі тонн меду, що на 2,6 тис. тонн більше, ніж у відповідному періоді минулого року. В тому числі до Сполучних Штатів Америки реалізовано 5,5 тис. тонн проти 1,4 тис. тонн у 2014 році. Про це повідомила заступниця міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька під час відкриття спеціалізованої виставки-ярмарку «Бджільництво-2015».

Найбільшим нашим експортером торік стала Німеччина — 11 472 тонни, Сполучені Штати Америки — 7 807 тонн, Польща — 6 976 тонн, Словаччина — 1 823 тонни, Франція — 783 тонни, Іспанія — 1 563 тонни. Це свідчить про те, що українська продукція меду є конкурентоспроможною на світових ринках. «Валове річне виробництво меду становить 70 і більше тисяч тонн, що ставить Україну на перше місце в Європі та на третє у світі», — зауважила Владислава Рутицька. За її словами, важливим для аграрного сектору є виробництво додаткових продуктів бджільництва — прополісу, квіткового пилку, маточного молочка, трутневого гомогенату, бджолиної отрути, які є сировиною для харчової та фармацевтичної галузей. Наразі виробництвом меду в нашій країні займаються понад 400 тисяч бджолярів.