Спрощення зовнішньоекономічної діяльності стане одним із ключових завдань уряду
 
Головне, на що очікує бізнес, — радикальне зниження рівня корупції при спілкуванні підприємців із владою. 
Першою такий план дій озвучила Державна митна служба України (ДМСУ).
Таблиці скасовуються
Головною проблемою вітчизняного бізнесу була відсутність реального діалогу з контролюючими та регуляторними органами. На словах підприємців слухали, але до зниження фіскального та силового тиску на компанії — незалежно від їхнього розміру — це не приводило. Тому після того, як у країні відбулися демократичні зміни, однією із ключових вимог бізнесу, що їх підтримав, стало призначення на посади голів податкової і митної служб осіб, здатних не тільки слухати, а й прислухатися. 
Серед людей, рекомендованих саме підприємницьким середовищем, новий керівник Держмитслужби Віталій Науменко. Уже в перші дні роботи він оприлюднив план діяльності відомства, спрямований як на мінімізацію корупційних схем, так і на збільшення надходжень митних платежів до бюджету. Через три тижні після свого призначення В. Науменко провів близько десятка зустрічей із представниками бізнесу — імпортерами, брокерами, галузевими асоціаціями, в тому числі — представниками Американської торгової палати і Європейської бізнес-асоціації. Він запевнив про готовність встановити тісний контакт із галузевими асоціаціями підприємницького середовища, для чого будуть підписані меморандуми про інформаційну взаємодію. Документи врегулюють ключові питання, у тому числі — митної вартості.
Донедавна саме митна вартість регулярно ставала каменем спотикання для імпортерів. Митники бачили в кожному підприємцеві потенційного «ухильника» від сплати податків, що занижує реальну вартість ввезеного товару. Тим самим зменшуючи обсяг мита, що має бути сплачено з нього в бюджет. Бізнесу ставилася за необхідність сплатити податки за якимись «таблицями», де містилися «правильні» ціни, що перевищують реальні іноді в рази. Бізнес зустрічав такі підходи в багнети. Адже за реально недорогий товар доводилося переплачувати (або вирішувати питання через хабар). Частина товарів підвищувалася в ціні ще на митниці, а частина й поготів ішла в тінь.
Відтепер інспектори відмовляються використовувати «таблиці». «В рамках меморандуму про взаємодію бізнес передаватиме ДМСУ інформацію про реальні ціни на ввезені товари. Мита стягуватимуться переважно за цінами контрактів. При цьому відомство залишає за собою право перевірити, за якою ціною товар реалізується на внутрішньому ринку», — каже керівник департаменту митного регулювання ДМСУ Ольга Іллінська.
Людський чинник мінімізують
Крім того, митниця активно задіюватиме механізми ризик-орієнтованих перевірок. Щоб виключити вплив людського чинника під час ухвалення рішення про глибинний контроль тієї або іншої партії товару. Якщо раніше інспектор міг перевірити будь-яку партію на свій розсуд (і тим «схилити» клієнта на хабар за розв’язання проблеми), то сьогодні на «ризикову» поставку вкаже комп’ютер. На це впливатиме ціла низка факторів: і група товару, і країна походження, і стан документів, і ім’я перевізника або назва компанії-імпортера. Тільки якщо в машини будуть підозри щодо проблемності партії, вона дасть сигнал інспекторові. Щоб уникнути самоправства, за діями всіх митників на всіх кордонах країни в онлайн-режимі стежитимуть члени контрольної групи в центральному апараті ДМСУ. «Якщо в контейнері йдуть помада і цеглини для ваги, то несумлінний митник на місці може спеціально закрити на це очі й не провести огляд. Отож ця моніторингово-аналітична група бачить, у тому числі, й такі дивні декларації», — каже Ольга Іллінська.
Очікується, що тільки в березні від таких кроків із детінізації митниці бюджет одержить додатково понад 200 мільйонів гривень.
 
Наша довідка
 
 
Кабінет Міністрів призначив Віталія Науменка (на знімку) на посаду заступника міністра доходів і зборів і заступника ліквідаційної комісії Міндоходів. Як відомо, Верховна Рада схвалила пропозицію Кабінету Міністрів ліквідувати це міністерство, створивши на його базі Державну податкову та Митну служби. Про це інформував міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.
До того Віталій Науменко був співголовою митного комітету Американської торгової палати, а також керував групою митних процедур та міжнародної торгівлі в компанії KPMG.
На зустрічі з підприємцями у готелі «Хаятт Рідженсі» віце-президент стратегічного розвитку Американської торгової палати Тарас Качка подякував Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку за можливість бізнесу зробити свій вибір.
 
Думка експерта
 
Виконавчий директор асоціації  «Укрпапір» Едуард Литвак:
 
— Незважаючи на обіцянки й запевнення чиновників, за кілька років так і не дійшли руки, щоб оформити офіційні відносини з галузевими асоціаціями, тобто з фахівцями на кожному ринку. Нині минуло лише два тижні, а нова влада вже віднайшла можливість повернутися до встановлення нормальних ділових відносин із представниками бізнесу. Для нас це дуже важливо.