Україна готується відзначити 24-ту річницю Незалежності. На війні свої очікування у зв’язку із цим святом. Напередодні секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про можливі «подарунки» з приводу свята від російсько-терористичних формувань, військ РФ і, власне, головного координатора їхніх дій — Москви. Йдеться про провокації з боку гібридів, теракти, містифікації із перевдяганням у форму ЗСУ тощо. На тимчасово окупованих територіях сепаратисти поширюють чутки про наступ українських військ, що нібито готується. Разом із тим з боку бандформувань «ДНР/ЛНР» є всі ознаки підготовки до такої операції.


Тим часом у зоні бойових дій обстановка залишається напруженою: противник продовжує обстрілювати наші позиції і мирні населені пункти із усіх видів озброєнь. На думку деяких експертів, така активна поведінка бойовиків практично по всій лінії розмежування пов’язана з розвідкою боєм — гібриди намагаються намацати слабкі місця ЗСУ. Але наша армія вже не та, якою була рік тому. Та й військово-політичне керівництво мало винести уроки із серпневих подій 2014-го, щоб не повторити помилок Дебальцевого та Іловайська.


Буде чи ні масштабний наступ на південному сході нашої країни найближчим часом — ніхто сьогодні точно сказати не може. Але так чи інакше недооцінювати супротивника не можна. Поки Путіну вдається тримати в напрузі весь світ і шантажувати його демонстрацією своїх сил на Донбасі. Ротації ворожих сил і техніки уздовж лінії фронту та кордону відбуваються постійно. Чи пустить кремлівський кутюр’є їх дефілювати «з подіуму по залу», про це гадають експерти показів мілітаристської моди на агресію і анексію.


Очевидно, що літній період  найбільш придатний для наступальних операцій путінських гібридів. Адже на початку осені в армії РФ почнуться демобілізація і призов на строкову службу.


Однак, зважаючи на все, військовий важіль використовується Москвою як інструмент політичного тиску на Київ. Війна буде не потрібна, якщо Путін поверне керування Україною в ручний режим часів Януковича. А для цього, насамперед, кремлівському карликові треба змусити Банкову вести переговори з терористами, визнати їхні квазіутворення, взяти під свою опіку, поміняти Конституцію і жити за правилами «російської рулетки» — куля в скроню або пощастить. Адже гарантій жодних.


Під цим гральним столом Україну по коліну б’ють партнери, і вона змушена в однобічному порядку чесно виконувати правила турніру. Ставка такої легітимної поведінки в боротьбі без правил досить висока: допомога Заходу, кредити й запобігання дефолту. І в усій цій масштабній гібридній комбінації загострення воєнних дій на Донбасі видається пронизливим криком примхливої дитини, яка хоче одержати цукерку. А шантаж — перевірений спосіб її скуштувати. Але «вестися» на нього не можна, інакше станеш заручником шантажиста на все життя...


Треба змінити формат регулювання конфлікту, який діятиме реально, а не теоретично, вважає екс-голова Служби зовнішньої розвідки, генерал армії Микола Маломуж. Рамки Мінських домовленостей не дозволяють нашим бійцям ефективно відбивати агресію супротивника. Таку думку він висловив в інтерв’ю одному з телеканалів. «Але дві складові, у першу чергу, посилення нашої військової складової, а це професіонали високого рівня і озброєння новітньою технікою, і посилення нового дипломатичного формату дасть змогу нам урегулювати ситуацію протягом кількох місяців. І Президент України, і всі учасники повинні до цього формату перейти. Не перейдемо — це на багато років, тоді ми матимемо проблему для всього народу України», — заявив Маломуж.