Про це вчора повідомили інформаційні агентства Туреччини. Наголошується, що пропозиція надійшла за три дні до останньої дати (23 серпня) для сформування нового уряду, але після невдалої третьої спроби переговорів лідера керуючої партії, тимчасово виконуючого обов’язки прем’єра Ахмета Давутоглу з парламентською опозицією.


Турецькі ЗМІ зазначають, що без згоди президента подібні пропозиції в країні не робляться. Але він поки що не висловився із цього приводу, хоча на початку тижня Реджеп Эрдоган заявив, що Туреччина рухається до нових виборів.


У кожному разі пропозиція ЦВК про дату нових виборів має бути офіційно передана всім політичним партіям для остаточного ухвалення рішення з цього питання.


Тим часом у середу в Стамбулі два екстремісти із крайнього лівого угруповання «Революційний фронт народного звільнення» відкрили стрілянину по охороні палацу Долмабахче, у якому розташована резиденція прем’єр-міністра Туреччини. На щастя, ніхто з охорони й численних туристів не постраждав, а силам безпеки, які оточили район, удалося нейтралізувати нападників поблизу від дипломатичної місії Німеччини.


Цього самого дня в південно-східній провінції Сірт бойовики Робочої партії Курдистану заклали керований заряд, на якому підірвався армійський автомобіль. Унаслідок теракту вісім солдатів загинули й один поліцейський одержав поранення. У район трагедії було направлено спецпризначенців для ліквідації терористичної групи.


А в четвер вранці антитерористичний підрозділ турецької поліції провів у Стамбулі широкомасштабну операцію із затримання лідерів і активістів «Революційного фронту народного звільнення». У європейській частині Стамбула поліцейські заарештували кілька осіб, причетних до організації терористичних актів.