«У Безіменному, в напрямку Азовського моря, представник «ДНР» погрожував вбити наших спостерігачів, якщо вони наступного разу знову прибудуть на блокпост», — заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг під час брифінгу в Донецьку. Також він зауважив, що з боку «ЛНР» та «ДНР» продовжують лунати суперечливі вимоги до інструкторів ОБСЄ, повідомляє УНІАН. За його словами, з одного боку, бойовики публічно критикують місію, що вона не відправляє достатню кількість патрулів, а з другого — самі відмовляють інструкторам в доступі до певних місць для ознайомлення з ситуацією.


Тим часом прес-центр АТО на своїй сторінці у Фейсбуку уточнив, що бойовики «повністю блокують доступ спостерігачів до ділянки російсько-українського кордону в районах Луганської та Донецької областей, а 46% території, яка контролюється бойовиками, практично закриті для патрулювання представниками СММ ОБСЄ».


При цьому представники краматорського офісу СММ ОБСЄ підтверджують відсутність проблем, пов’язаних з доступом інспекторів на територію, контрольовану ЗС України. Зокрема, керівник краматорського офісу Іонн Савчук наголосив: «На підконтрольній Україні території, принаймні у зоні відповідальності краматорської групи, будь-яких істотних перешкод, що заважають роботі Місії, не виникає. Усі питання, пов’язані з допуском патрулів СММ ОБСЄ, у разі потреби вирішуються на місцях в робочому порядку».


На брифінгу у Донецьку йшлося про те, що вздовж лінії контакту збільшується кількість військової техніки. «Ми також побачили так звані тренувальні табори, міцні фортифікаційні споруди і окопи уздовж лінії контакту з обох сторін», — відзначив Хуг.